www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Remi Poppe deelt ammoniakkranten uit op station Venlo Remi Poppe deelt kranten uit op station Venlo
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Rood sein voor de ammoniaktrein in Limburg

12-10-2009 • SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe startte vandaag samen met Limburgse SP-afdelingen de actie tegen ammoniaktreinen in Limburg. Op station Venlo reikte hij de eerste ammoniakkranten uit aan reizigers. Poppe: “Door de vorige actie is de rest van Nederland inmiddels gevrijwaard van mogelijke rampen. Enkel in Limburg gaat tot 2015 187.000 ton ammoniak per jaar dwars door dichtbevolkte gebieden, terwijl er echt andere oplossingen zijn. Dat moet stoppen.”

Vanaf 1 januari 2010 rijden als gevolg van een overeenkomst tussen DSM en de overheid er geen treinen met ammoniak meer tussen Ijmuiden (Noord-Holland) en Geleen. Poppe: "Goed nieuws voor de mensen in Brabant, Utrecht en Noord-Holland die met succes actie voerden tegen die trein. Nu rest enkel Limburg nog". Wat de SP betreft brengt DSM de productie en verwerking van ammoniak bij elkaar, of legt zij buisleidingen aan voor het vervoer. Maar gezien de onveiligheid van de Nederlandse sporen moeten wij de Limburgers niet meer aan deze risico's willen blootstellen.

Door de overeenkomst gaat er van 2011 tot 2015 61.000 ton ammoniak per jaar extra over de sporen van Limburg, wat in totaal 187.000 ton per jaar ammoniak betekent. Na 2015 zal er nog steeds 127.000 ton per jaar ammoniak over de sporen van Limburg worden vervoerd.

Poppe gaat samen met de SP-ers komende weken speciale ammoniakkranten verspreiden. Daarnaast is een speciale website geopend waar mensen een manifest kunnen ondertekenen. Ook Burgemeesters en wethouders van gemeenten langs de route zijn uitgenodigd om het manifest mee te ondertekenen. Poppe: “Op deze manier is de chloortrein verdwenen en ook de ammoniaktrein naar IJmijden. Actie loont dus.”

Wethouder Verlinden ondertekent het manifest

Wethouder Verlinden van de gemeente Leudal ondertekende vandaag als eerste bestuurder het nieuwe manifest ‘Rood Sein voor de ammoniaktrein’.Poppe: "Ik reken er op dat bestuurders van alle andere gemeenten de veiligheid van hun inwoners net zo belangrijk vinden en ook het manifest ondertekenen".

Remi Poppe staat de pers te woord

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top