www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Verbied voorlichtingsbedrog door farmaceutische industrie'

31-08-2009 • Farmaceutische bedrijven overtreden massaal de reclameregels voor geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Klink een einde maakt aan deze zogenaamde symptoomreclame, waarbij fabrikanten onder het mom van voorlichting eigen geneesmiddelen aanprijzen. “Voorlichting over ziektes en aandoeningen is een taak van artsen. Niet van fabrikanten die er zelf een dikke boterham mee willen verdienen.”

Henk van GervenHet aanprijzen van medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn is verboden. Fabrikanten mogen hiervoor alleen bij artsen reclame maken. Uit het onderzoek van de IGZ blijkt dat veel farmaceutische bedrijven deze regels hebben overtreden door websites op te zetten over verschillende aandoeningen om de eigen medicijnen aan te prijzen.

Van Gerven wil dat de verschillen tussen reclame en voorlichting en de kenmerken van goede onafhankelijke voorlichting, wettelijk worden vastgelegd. De SP pleit al jaren voor een verbod op symptoomreclame. In 2005 diende Agnes Kant een klacht in bij de Commissie Geneesmiddelen Reclame over een website die viagra-pillen aanprees. De klacht werd gegrond verklaard.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
top