www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘Onderzoek mogelijke smeergeldaffaire bij verkoop tanks aan Chili’

05-08-2009 • Het Kabinet moet strafrechtelijk onderzoek doen naar de verkoop van Nederlandse legertanks aan Chili. Dat bepleit SP-Kamerlid Krista van Velzen nu in het Zuid-Amerikaanse land twee officieren voor de rechter zijn gedaagd op verdenking van het accepteren van steekpenningen.

De Chileense officieren zouden elk 600.000 dollar smeergeld hebben ontvangen bij de aankoop van ruim tweehonderd Nederlandse Leopard tanks in 1998. Van Velzen: “Nederland verkoopt veel gebruikt legermaterieel aan Chili. Het is onacceptabel als dit gebeurt met behulp van corruptie. Ik heb vier jaar geleden al opheldering gevraagd toen deze verdenking voor het eerst de kop op stak. De regering scheepte mij toen af met het verhaal dat het eerst in Chili onderzocht diende te worden. Nu daar militairen zijn aangeklaagd, wordt het tijd om te onderzoeken of er mensen in Nederland meegewerkt hebben aan corruptie en deze mensen te vervolgen.”


Leopard tanks op oefening

De tanks zijn door de regering verkocht aan het defensiebedrijf RDM van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Die verkocht ze op zijn beurt door aan Chili voor een bedrag van 63 miljoen dollar. De corruptie werd ontdekt tijdens een onderzoek naar de herkomst van het fortuin van wijlen dictator Augusto Pinochet.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
Studio SP
top