www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Nog geen oplossing voor werknemers Flextronics

29-07-2009 • Er is nog steeds niet ingegrepen bij distributiebedrijf Flextronics in Venraij, waar werknemers blootgesteld worden aan gifgas uit zeecontainers. FNV Bondgenoten heeft inmiddels aangifte gedaan tegen het bedrijf omdat de regels voor arbeidsomstandigheden voortdurend niet worden nageleefd terwijl medewerkers ernstige lichamelijke klachten oplopen. SP-Kamerlid Remi Poppe: "Op mijn vragen begin juli over de gascontainers en de gevolgen daarvan geeft minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geen antwoord. Hij is inmiddels op vakantie zo laat het ministerie weten. De werknemers zitten dus nog langer in deze gevaarlijke situatie, terwijl hij juist moet ingrijpen."

De SP wil dat de minister alle containers bij Flextronics laat controleren op gifgassen en dat alle werknemers met klachten de mogelijkheid krijgen om zich door specialisten te laten onderzoeken.

Per jaar komen er ongeveer een miljoen containers onder gifgas Nederland binnen. In 98% van de gevallen is dit niet bekend bij degene die de containers of de producten gebruiken. Dit vormt een groot risico voor de gezondheid van werknemers en consumenten. Er zijn inmiddels al meerdere mensen voor het leven getekend.

Er is in de zomer van 2008 de zogenaamde ‘motie Poppe Boelhouwer’ aangenomen die minister Cramer van milieu oproept containers in de haven te controleren op gas. Indien er gas in de containers zit moeten deze ontgast worden. Kan dit niet meer zonder risico’s voor werknemer of consument, dan moet de inhoud in beslag genomen, teruggestuurd en of vernietigd worden. Begin februari werd Cramer door de Tweede Kamer zwaar onder druk gezet om deze zaken nu echt aan te pakken. Poppe: "Mijn voorstel wordt half uitgevoerd, het is een stap vooruit maar het blijven halve maatregelen. Een situatie als bij Flextronics blijft gewoon bestaan, en de werknemers zijn de dupe."

Vanavond besteed NOVA een uitzending aan de aanklacht die FNV heeft ingediend.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top