www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Veteranen samen voor een beter veteranenbeleid

27-06-2009 • Een groep veteranen, gesteund door enkele professionele veteranenorganisaties slaat de handen ineen voor een beter veteranenbeleid. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst die SP-Kamerlid Remi Poppe vrijdag 26 juni organiseerde.

Poppe ijvert samen met PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink al enkele jaren voor een 'kaderwet veteranen' waarin goed beleid en duidelijkheid over de uitvoering en verantwoordelijkheden zijn opgenomen. Voor veteranen is er op dit moment nog geen goed beleid geregeld. Met name aan zorg en nazorg schort het. Poppe: “Er moet nog veel gebeuren rondom de nazorg en de behandeling van PTSS'ers.” De beloofde kaderwet is door de staatssecretaris naar de prullenmand verwezen om juridische gronden en ook gaf hij vervolgens aan geen nieuwe kaderwet te willen. “Dit kan niet, veteranen verdienen een goede kaderwet en die moet er komen.” vindt Poppe.

Remi Poppe had daarom vertegenwoordigers van veteranen en veteranen zelf uitgenodigd om een gezamenlijke vuist te maken. Resultaat was dat er een groep kartrekkers is gekomen die gezamenlijk een manifest zullen schrijven. Dit moet in september af wezen en een voorzet zijn voor de politiek om tot een beter veteranenbeleid te komen. Poppe: “Veel veteranen voelen zich als een vijfde wiel aan de wagen, afgedankt, bij het vuil gezet.” Het verlaten van Defensie voelt vaak als een koude douche, 'bedankt voor bewezen diensten, tot zien en succes in je verdere leven'. Daarnaast kampen er veteranen met lichamelijke en psychische problemen, zoals PTSS (posttraumatisch stress syndroom). Ook hiervoor moet er nog veel geregeld worden.

Aanwezig waren 8 veteranen en 8 vertegenwoordigers van veteranenorganisaties zoals de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO), Het Veteranen Instituut, vakbond FNV-AFMP, Anjerkinderen en De Basis (Dienstverlening na ingrijpende ervaringen, traumazorg).

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top