www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Gratis parkeren voor gehandicapten in parkeergarages

09-06-2009 • Naast het gratis parkeren op straat moet het voor gehandicapten ook snel mogelijk worden om gratis te parkeren in parkeergarages. Een voorstel van de SP hiertoe kon vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen. SP-Kamerlid Emile Roemer: “Voor mensen met een handicap is parkeren en alle moeite om te betalen een extra handicap. Door dit overal gratis te maken voor hen kunnen we het leed iets verzachten.”

Al jaren pleit de SP ervoor om het parkeren voor gehandicapten overal gratis te maken. Nu zijn de verschillen tussen gemeenten namelijk nog erg groot. In de meeste gemeenten is parkeren voor mensen met een handicap gratis, maar in een aantal gemeenten geldt dat alleen voor de gehandicaptenparkeerplaatsen of zelfs helemaal niet. Een gehandicapte moet dus voor elke gemeente weer opnieuw opzoeken welke regels er gelden en indien er betaald moet worden is het soms behoorlijk lastig om bij de parkeerautomaat te kunnen komen om te betalen. In 2006 diende de PvdA een initiatiefwet hiertoe in. Vandaag werd deze in de Tweede Kamer aangenomen.

De aangenomen initiatiefwet regelt dat met een gehandicaptenparkeerplaats overal op straat gratis kunnen parkeren. Op initiatief van de SP moet de regering zich nu ook gaan inspannen om in parkeergarages, te beginnen met de gemeentelijke garages, het parkeren voor gehandicapten gratis te maken. Roemer: “Daar is het betalen voor een gehandicapte vaak nog een grote last. Laten we hen die last ontnemen.” Roemer stelde voor om de gehandicaptenparkeerkaart ook digitaal te maken, zodat de parkeerhandhaving in de gemeenten sneller en efficiënter kan worden. Dit voorstel kom verrassend genoeg niet rekenen op steun van een Kamermeerderheid.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top