www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

De Jong: 'Scientologyverhaal GeenStijl onzinnig'

09-06-2009 • Geenstijl maakte vandaag 'bekend' dat Dennis de Jong lid zou zijn van de Scientologykerk. Het 'bewijs' is een filmpje over de mensenrechten- activiteiten van de Scientologykerk waarin hij optreedt namens Nederland, als mensenrechtenadviseur voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Jong is nooit lid geweest, het GeenStijl verhaal vindt hij onzinnig.

Ben je lid van de Scientologykerk?
Nee. Ik ben lid van de Protestantse Kerk van Nederland.

Hoe kwam je in die film terecht?
Dennis de JongDe Scientologykerk opende een mensenrechtencentrum in Brussel en daarvoor was ik uit hoofde van mijn functie als mensenrechtenadviseur samen met de toenmalige Nederlandse mensenrechtenambassadeur uitgenodigd. Wij hebben tijdens die bijeenkomst het mensenrechtenbeleid van Nederland uiteengezet. Ook werd er van de aanwezigen een kort filmpje gemaakt over mensenrechten. Het gaat dus niet om het promoten van welke levensbeschouwing dan ook en in het filmpje zeg ik alleen maar dat mensenrechten erg belangrijk zijn.

Moet dat dan van het ministerie?
In mijn tijd bij Buitenlandse Zaken heb ik regelmatig in allerlei verschillende bijeenkomsten het beleid uitgelegd, en omdat Scientology zich aan de wet houdt, hadden we ook geen reden het verzoek te weigeren.

Begrijp je de opschudding?
Ik werd inderdaad direct gebeld door verschillende media of het waar was. De Scientologykerk heeft niet zo'n goede naam in Nederland. In Frankrijk loopt er op dit ogenblik een proces tegen Scientology. Anderzijds is het beleid in Duitsland juist weer versoepeld. Het blijft allemaal een beetje mysterieus. Maar goed, ik ben het ook niet eens met de Paus van de Rooms Katholieke kerk die condooms verbiedt. Volgens de Nederlandse wet is de Scientologykerk gewoon een legale organisatie, en zo wordt die ook behandeld door de ministeries.

En de rol van GeenStijl?
Ik had hetzelfde verhaal graag aan GeenStijl verteld, maar die nemen helaas niet eens de moeite om te bellen. Een onzinnig verhaal dus.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top