www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Foto: ANP Ook in de VS groeit de woede over bonussen voor bankiers en verzekeraars
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Bonusbelasting voor bedrijven en banken die leunen op overheidssteun'

20-03-2009 • Minister Bos moet snel met een wetsvoorstel komen voor een bonusbelasting. Financieel woordvoerder Ewout Irrgang van de SP: “Bedrijven die leunen op de belastingbetaler, horen geen bonussen te verstrekken aan duurbetaalde bankiers. Doen ze dit wel, dan moet daar naar Amerikaans model een gigantische bonusbelasting op geheven worden.”

Deze week werd bekend dat de Nederlandse ING-bank, overeind gehouden met staatssteun, een nieuwe 'topman' een startbonus geeft die kan oplopen tot 1,3 miljoen euro. “Bos moet niet treurend aan de kant staan, maar de bonuscultuur te vuur en te zwaard bestrijden,” aldus Irrgang.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met overweldigende meerderheid een wet aangenomen die de bonussen, die sinds begin dit jaar zijn uitgekeerd, voor 90% gaat belasten. Dit gebeurt bij bedrijven die miljarden dollar overheidsteun hebben ontvangen, zoals de grote banken, AIG en diverse autofabrikanten. De SP wil dat minister Bos een soortgelijke wet invoert voor bedrijven die financiële steun van de overheid krijgen of hebben gehad. Dat zijn onder meer ABN Amro, Fortis Nederland, ING, AEGON en SNS.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top