www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Postbodes betalen rekening liberaliseringsdrang Europa

11-03-2009 • SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft vandaag de regering aangevallen op haar voornemen de postmarkt per 1 april open te gooien. Deze liberalisering leidt tot een loondaling van 15% voor postbodes en een keiharde concurrentie op lonen. Gesthuizen: “Ons is voorgehouden dat iedereen een minimumloon moet kunnen verdienen en dat niet geconcurreerd zou worden op arbeidsvoorwaarden. Ondertussen raken postbodes honderden euro’s per maand kwijt en nog steeds krijgt vrijwel geen van de postbezorgers bij de nieuwe bedrijven het minimumloon.”

Sharon GesthuizenPvdA-staatssecretaris Heemskerk vertelde de Kamer dat er veel winst behaald is en dat de sociale rechten van de postbodes en de bezorgers van de nieuwe bedrijven gewaarborgd zijn. Hij ging hierbij voorbij aan de postbodes die na jaren lang hard werken, de rekening moeten betalen van het Brussels voornemen om de postmarkt te liberaliseren. Gesthuizen: “Brussel is weer eens blind voor de werknemers en loopt slaafs achter de vrije markt-ideologen aan. En het kabinet wil weer eens het beste jongetje van de klas zijn. Straks zitten wij als eerste in Europa met een vrije postmarkt. En deze PvdA-staatssecretaris vindt dat belangrijker dan het nemen van zijn verantwoordelijkheid om het ontstaan van een extra klasse van tienduizenden werkende armen te voorkomen. Dat is wel wat er nu staat te gebeuren met de postbodes.”

In de zijlijn van het debat werd verder duidelijk dat sociale grondrechten voor dit kabinet voor onderhandeling vatbaar zijn. Veel van de postbezorgers van de nieuwe bedrijven werken op basis van stukloon; ze worden betaald per brief die ze bezorgen. Eerder al bleek uit onderzoek van de Arbeidsinspectie dat hierdoor grote groepen postbodes minder dan het minimumloon verdienen. Nu is afgesproken dat dit de komende vier jaar nog mag blijven bestaan en dat over vier jaar 20% van deze bezorgers nog steeds zonder contract zit. Gesthuizen: “Al voordat het kabinet met haar plannen komt om de crisis te bestrijden, wordt het signaal afgegeven dat het prima is om sociale rechten te ontduiken. Het minimumloon geldt blijkbaar niet voor 20% van de nieuwe postbezorgers. Een schandaal. Blijkbaar zijn grondrechten voor het kabinet onderhandelbaar.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
top