www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

VROM moet lijst giftige producten vrijgeven

25-02-2009 • Minister Cramer (Milieu) moet nog voor einde van deze week het overzicht geven van alle giftige producten die in Nederlandse winkels verkrijgbaar zijn. Dat vraagt SP-Kamerlid Hans van Leeuwen deze week van haar. Uit onderzoek van VROM blijkt dat achthonderd tot duizend artikelen te koop zijn waarin verboden stoffen zitten of stoffen die mogelijk schadelijk zijn.

De giftige stoffen zijn niet toegestaan in de Europese Unie, omdat ze schadelijk zijn voor mens of milieu. Minister Cramer wil de lijst met producten niet vrijgeven. Van Leeuwen: "Dat is natuurlijk raar. Die producten staan ook bij mensen thuis. Voordat er ongelukken gebeuren moet bekend worden gemaakt om welke producten het gaat."

In een brief aan de Tweede Kamer laat de minister weten dat zeker 67 van de stoffen zo giftig zijn dat de producten waarin ze gebruikt worden, snel van de markt moeten worden gehaald. Het gaat om onder andere cosmetica, verf en schoonmaakmiddelen. Het ministerie kwam 63 stoffen tegen die zo giftig zijn, dat ze helemaal niet morgen worden gebruikt. Van Leeuwen: "Ik eis dat de minister de mensen hiervoor waarschuwt."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
Studio SP
top