www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Honderden 'alcomobilisten' vrijuit door chaos bij CBR

20-02-2009 • De administratie van het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) is zo een puinhoop dat meer dan duizend mensen die zware verkeersdelicten hebben begaan, nog steeds gewoon hun rijbewijs kunnen krijgen. Sterker nog, veel van deze mensen rijden alweer gewoon rond. SP-Kamerlid Emile Roemer kreeg vandaag informatie over de misstanden in handen en is verbijsterd. “Door de structurele chaos bij de CBR kunnen mensen die met drank en drugs zijn betrapt gewoon blijven rijden. Minister Eurlings moet onmiddellijk de schade herstellen en het CBR onder zijn controle brengen.”

Het CBR heeft de dossiers van honderden mensen laten verlopen die hoofdzakelijk zijn betrapt op rijden onder zware invloed van drank of drugs. Hierdoor ontlopen veel 'alcomobilisten' een ontzegging van de rijbevoegdheid. Het gaat om onder meer chauffeurs die betrapt zijn met meer dan vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol. Roemer: “Deze mensen horen natuurlijk niet op de weg, dit is ongelooflijk en onaanvaardbaar.”

Ook blijkt dat er meer dan 5000 persoonlijke medische dossiers kwijt zijn. Hierdoor hebben duizenden mensen te maken met extreme wachttijden. Daarnaast heeft een nog onbekend aantal mensen ook nog eens een verkeerd rijbewijs gekregen. Motorrijders (categorie A) bleken na verlenging plotseling ook een grote vrachtwagen of touringcar te mogen besturen (categorieën C, D en E). Ook andersom komt veel voor: mensen zagen na verlenging plotseling categorieën geschrapt.

Roemer is kwaad over de opeenstapeling van misstanden bij het CBR. “Dit is onaanvaardbaar voor een organisatie die zo belangrijk is voor de verkeersveiligheid. Zeker omdat we er al zo lang mee bezig zijn om het CBR op orde te krijgen. Vooral de Raad van Toezicht heeft hier opzichtig gefaald. De personeel en de ondernemingsraad hebben verschillende keren aan de bel getrokken, maar er is niets gedaan. De Raad van Toezicht moet onmiddellijk op non-actief worden gesteld en verkeersminister Eurlings moet het CBR vandaag nog onder zijn toezicht brengen, en direct met het puinruimen beginnen.”

Roemer heeft een spoeddebat aangevraagd met de minister.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top