www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Ulenbelt wil streep door discriminatie-CAO

02-02-2009 • Een nieuwe CAO voor buitenlandse werknemers discrimineert Nederlanders en moet niet geaccepteerd worden. Dat stelt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. “Het is te idioot voor woorden om een CAO toe te staan die goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa meer kans op een baan geeft dan Nederlandse werkers.”

De Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) probeert via een eigen CAO onder de CAO uit te komen van de koepel van uitzendbureaus ABU. De directeur van de ABU Van der Gaag verwacht dat de VIA puur op arbeidsvoorwaarden gaat concurreren. Het inhuren van een Pool of andere buitenlandse arbeidskracht onder de CAO van de VIA zal volgens hem zo'n 15 procent goedkoper zijn dan het aannemen van een Nederlander via een uitzendbureau dat de gebruikelijke CAO van de ABU hanteert.

UlenbeltPaul Ulenbelt, woordvoerder Sociale Zaken voor de SP: “Dit is pure discriminatie: voor mensen die hetzelfde werk doen op dezelfde plek gaat een andere beloning gelden. Polen worden goedkoper voor werkgevers en Nederlanders krijgen zo te maken met valse concurrentie op de arbeidsmarkt. Een deel van de Nederlandse uitzendbranche én een deel van de politiek wil de lonen drukken door de arbeidsmarkt te overspoelen met goedkope krachten uit het buitenland. Waanzin en volstrekt onverantwoord – zeker in crisistijd met een oplopende jeugdwerkloosheid. Hier moeten we een stokje voor steken.”

Ulenbelt wil dinsdag minister Donner (Sociale Zaken) vragen om in te grijpen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
IN DE MEDIA
GISTEREN
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
Studio SP
top