www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Essent
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Regering moet uitverkoop Essent blokkeren'

13-01-2009 • De SP wil een spoeddebat met ministers Van der Hoeven en Bos over de plannen van provincies en gemeenten om energiebedrijf Essent te verkopen aan het Duitse RWE. Fractievoorzitter Agnes Kant: “Als de elektriciteits- en gasvoorziening zelfs maar hapert, laat staan uitvalt, ligt ons land meteen plat. De energiesector is cruciaal voor Nederland en mag niet in de uitverkoop.” Morgen vraagt Kant een debat met de regering en ze zal eisen dat de verkoop wordt geblokkeerd.

Kant: “Een gemiddeld Nederlands huishouden is maandelijks een procent of vijftien van het netto-inkomen kwijt aan de energierekening. Méér dan voldoende reden om wel drie keer na te denken voor je de grootste Nederlandse energieleverancier, nu nog 100% in handen van overheden, verkoopt aan een buitenlandse commerciële reus. Drie provinciebestuurders en enkele tientallen wethouders uit Brabant, Limburg en Overijssel ruiken blijkbaar het grote geld op de korte termijn, terwijl zij vooral horen te kijken naar het economisch, consumenten- en milieubelang op de langere termijn.”

Kant vindt dat minister Van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) en Bos (PvdA, Financiën) niet aan de zijlijn kunnen blijven staan, terwijl regionale bestuurders van hun partijen Essent in de uitverkoop gooien. Als provincies en gemeenten volharden in hun verkoopplannen, moet het Rijk volgens de SP zo nodig de aandelen Essent overnemen.

Slechts 9 procent van de Nederlanders denkt dat de energiegebruiker beter zal worden van de verkoop van de aandelen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO dat het bureau afgelopen najaar uitvoerde in opdracht van de SP. Bij PvdA- en CDA-stemmers is het aantal tegenstanders van de aandelenverkoop het grootst, respectievelijk 67 en 59 procent. Maar zelfs onder de mensen die in 2006 op de VVD stemden, zijn er meer tegen de verkoop dan voor.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
OPINIE
ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top