www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Verburg teruggestuurd naar Brussel voor verbod op dwangvoederen

18-12-2008 • Minister Verburg is op initiatief van de SP door de Tweede Kamer terug naar de EU gestuurd om te gaan onderhandelen met andere Europese landen over een verbod op het dwangvoederen van eenden en ganzen. Foie gras, de door dwangvoederen ziekelijk vette lever van ganzen en eenden, wordt gegeten als delicatesse, maar kan alleen door ernstige dierenmishandeling tot stand kan komen.

Foi Gras dwangvoedingDe Europese Commissie heeft geen trek in een verbod op dwangvoederen en minister Verburg wilde daarom niet verder aandringen. SP-Kamerlid Krista van Velzen stelde in de Kamer dat de minister het er vooral niet bij moet te laten zitten. Ze zou andere lidstaten moeten overtuigen van de wenselijkheid van een verbod op deze zeer dieronvriendelijke voedingsmethode. Een meerderheid stemde vandaag voor een motie waarin deze oproep wordt gedaan.

De Kamer nam al twee keer eerder een motie van de SP aan om dwangvoederen op Europees niveau aan te pakken. Ook werd op verzoek van Van Velzen foie gras van de kerstmenu’s in de Tweede Kamer verwijderd. Van Velzen: “Dat zou eigenlijk iedereen moeten doen, want wie dit spul eet steunt dierenmishandeling.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top