www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Steeds meer steun voor SP-voorstellen gevangeniswezen

10-12-2008 • De voorstellen van de SP voor het gevangeniswezen vinden eindelijk weerklank bij de regering. Staatssecretaris Albayrak (Jusititie) heeft de intentie een serieus dagprogramma te creëren en het avondprogramma weer in te voeren. Bovendien moeten reclassering en gemeenten samenwerken aan een soepele terugkeer van gedetineerden. “Van niets doen wordt niemand beter, en uiteindelijk ook de samenleving niet. Gelukkig erkent de staatssecretaris dat. Maar voorlopig zijn het wel vooral nog mooie voornemens”, zegt SP-Kamerlid Krista van Velzen.

Krista van VelzenAl in 2005 formuleerde de SP samen met de werkgroep Morgen Beter, die bestaat uit betrokkenen die zich zorgen maken over de verslechteringen in de gevangenis en bij de reclassering, in een zwartboek tien eisen. Van Velzen concludeert dat aan enkele eisen inmiddels tegemoetgekomen is. “Ik ben blij dat de regering erkent dat de tijd in detentie gebruikt moet worden om mensen weer op het rechte spoor te duwen of te trekken. Dat is pure winst voor de samenleving. Herhalingscriminaliteit is een gigantisch probleem, en wanneer iemand in de gevangenis zit moet je echt beginnen met het aanpakken van de problemen.”

Van Velzen is verheugd dat Albayrak haar suggestie heeft overgenomen om te gaan kijken in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen waar gedetineerden nog echt een vak leren. ”Van de goede ervaringen in Duitsland kan veel geleerd worden”, aldus het SP-Kamerlid. Toch maakt zij zich ook zorgen op een aantal punten. “Ik hoop dat de staatssecretaris nu definitief tot het inzicht is gekomen dat het ‘sobere regime’ in de gevangenissen meer kwaad dan goed doet. Wat zij ‘sober’ noemt is verhullend taalgebruik voor onmenselijk, want in de praktijk zitten gedetineerden met regelmaat 21 uur per dag achter de deur duimen te draaien. Daar moeten we echt vanaf.”

Verder is Van Velzen bezorgd over het uitbreiden van meerpersoonscelgebruik. “Het leidt tot spanningen voor het personeel, dat toch al te maken heeft met een hoge werkdruk. En aan die werkdruk doet de staatssecretaris voorlopig niks. Verder ben ik erg benieuwd hoe er aan alle doelgroepen arbeid zal worden aangeboden, omdat je nu al ziet dat er te weinig aanbod van arbeid is. Nu valt de arbeid veel te vaak uit het dagprogramma, en zitten de mensen alsnog achter de deur.”

Binnenkort start Van Velzen een onderzoek onder het personeel dat werkzaam is in de gevangenissen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
IN DE MEDIA
GISTEREN
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top