www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

SP verzet zich tegen uitbreiding verbod op belediging

09-12-2008 • SP-Kamerlid Jan de Wit zal zich woensdag in de Kamer verzetten tegen het kabinetsvoorstel om het verbod op belediging uit te breiden. “Deze uitbreiding is ronduit gevaarlijk. Alle opmerkingen die verwijzen naar een cruciale eigenschap van een groep kunnen strafbaar worden. Mogen we straks niets lelijks meer zeggen over homeopathie, socialisme of liberalisme?” aldus De Wit. “De huidige brede marges van de vrijheid van meningsuiting mogen niet worden versmald, en een Openbaar Ministerie moet niet gaan optreden als gedachtepolitie.”

Jan de WitHet kabinet moet volgens de SP het verbod op godslastering schrappen zonder via de achterdeur een nieuwe bepaling weer in te voeren. De Wit: “Het vrije debat - en dus de vooruitgang - is niet gebaat bij overmatige bescherming van lange tenen.”

De discussie over artikel 147, waarin het verbod op godslastering is geregeld, loopt al een tijd. Eerder dit jaar stelde Jan de Wit al voor het artikel te schrappen. “Aan de vreemde situatie dat het beledigen van God zelf strafbaar is, komt gelukkig een einde. Het was weliswaar een dode letter maar het artikel is principieel onjuist. De gelovige hoeft niet beter beschermd te worden dan de ongelovige en niemand kan bepalen of God zich beledigd voelt.”

De Wit vindt dat de afschaffing van het gewraakte artikel niet gepaard moet gaan met uitbreiding van het beledigen van iemands levensovertuiging, zoals het kabinet nu voorstelt. “Ik zie niet in waarom dat nodig is. Welk probleem lossen we ermee op? Het risico is dat mensen hun mening aanmerken als levensovertuiging en naar de rechter stappen. Daar is het maatschappelijk debat niet bij gebaat.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top