nieuws

Offensief tegen winkelcriminaliteit

SP-Kamerlid Jan de Wit wil dat winkeldieven voortaan met snelrecht worden berecht. Ook moet de capaciteit van de politie worden verhoogd om aangiften vaker en beter te kunnen onderzoeken . Dat zijn twéé van de zes voorstellen die het Kamerlid doet om een offensief tegen winkelcriminaliteit in te zetten. De Wit: "De buurt kan niet zonder winkeliers, maar door de halfzachte benadering van winkelcriminaliteit voelen velen zich in de steek gelaten. Sommigen gooien het bijltje er zelfs bij neer. Ontoelaatbaar. Preventie mag niet worden gehinderd door bureaucratie, aangiften moeten serieus worden behandeld en belangrijker nog, daders moeten snel worden bestraft."

Winkelcriminaliteit is een groot maatschappelijk probleem dat winkeliers tot wanhoop drijft. Het afgelopen jaar is het aantal overvallen op winkeliers voor het eerst in jaren weer gestegen, en terwijl winkeliers jaarlijks miljoenen investeren in preventieve maatregelen is het totale schadebedrag jaarlijks ruim 600 miljoen euro. Te veel winkelcriminaliteit blijft onbestraft. Daarom moet volgens de Wit het opsporingspercentage van deze vorm van misdaad omhoog, evenals de pakkans van de daders. De Wit: "Een grote frustratie is dat er zo weinig met aangiftes wordt gedaan. De capaciteit van de politie moet dan ook omhoog en de bewaartermijn van beveilingsbeelden moet worden verlengd zodat bewijsmateriaal niet vroegtijdig wordt vernietigd. En als er dan eenmaal een aanhouding is verricht dan is het zaak de verdachte snel te berechten en de dader op te laten draaien voor de schade. Zo moet duidelijk worden dat winkeldiefstal een serieus vergrijp is."

Een ander aspect dat op veel onbegrip stuit zijn de bureaucratische procedures omtrent preventie. De Wit: "Winkeliers worden door gemeentelijke regeltjes gehinderd in het plaatsen van anti-rampalen. Onzinnige bureaucratie die moet worden afgeschaft. Ook moet er een landelijk verbod op de zogeheten rooftassen komen. We moeten het winkeldieven niet makkelijker maken dan het al is."

De Wit wil dat daders de door de rechter bepaalde schade gaan vergoeden die ze hebben aangericht. Om ervoor te zorgen dat winkeliers hier niet jaren op hoeven te wachten stelt hij een overheidsfonds voor dat de geleden schade voorschiet. De Wit: "Een grote winkelketen kan waarschijnlijk wel wat langer wachten op een schadevergoeding, maar voor kleine winkeliers kan het uitblijven van de schadevergoeding de nekslag betekenen. Dat moeten we niet willen. Deze winkeliers zijn te belangrijk voor de leefbaarheid van buurten om ze te laten gaan."

SP-Justitiewoordvoerder Jan de Wit zal komende week bij de behandeling van de justitiebegroting de volgende zes voorstellen doen:

1. Winkeliers die antirampalen (palen die ramkraken voorkomen) willen plaatsen krijgen toestemming van de gemeenten. De bureaucratie die hiermee gepaard gaat moet worden verminderd.

2. Er komt een landelijk verbod op rooftassen en roofjassen.

3. De standaardbewaartermijn van de beveiligingsbeelden wordt verlengd. De huidige termijn van 24 uur blijkt tekort, waardoor veel bewijsmateriaal vernietigd is.

4. Het oplossingspercentage van winkelcriminaliteit moet fors omhoog. De capaciteit bij de politie moet omhoog, zodat er meer gedaan kan worden met aangiften en er vaker sporenonderzoek gedaan kan worden na inbraak of overval.

5. Winkelcriminelen die betrapt en gearresteerd zijn worden met snelrecht berecht.

6. De dader moet de door de rechter vastgestelde schade aan de winkelier vergoeden. Er komt een fonds waaruit de overheid deze schadevergoeding aan de winkeliers gaat voorschieten.