www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

SP bepleit versterking binnenvaart om files te bestrijden

29-10-2008 • Het transport over water moet worden gestimuleerd om de sector gezonder te maken, de files te bestrijden en het milieu te ontlasten. SP-Kamerlid Emile Roemer lanceert hiertoe vandaag 19 voorstellen, onder meer om de regelzucht te bestrijden en vaarwegen en sluiscomplexen te verbeteren.

Roemer: “Een binnenvaartschip dat duizend ton kan vervoeren scheelt al snel 10 kilometer aan vrachtwagens op de weg. Toch verdwijnen deze schepen steeds meer. Door regelzucht in te tomen en te zorgen voor een redelijk inkomen voor schippers kunnen we ervoor zorgen dat de binnenvaart het transport van de toekomst wordt.”

Emile Roemer te gast op een binnenvaartschip
Emile Roemer te gast op een binnenvaartschip

De kleine binnenschippers worden bedolven onder regels voor veiligheid en milieu. Zo gelden voor kleinere schepen strenge eisen als geluidsisolatie van machinekamers, getint glas tegen verblinding door zonlicht, dure radar en gps-sytemen. Zelfs voor schepen die al tientallen jaren door West-Europa varen, zijn soms investeringen nodig die in de buurt van de nieuwwaarde van het schip komen. Roemer: “Veel regels zijn totaal niet nodig. Laten we de kleinere binnenvaartschepen vrijwaren van al die eisen. Richt je met die eisen vooral op nieuwbouw. Zo behoud je in ieder geval de bestaande schepen.”

Voor veel binnenschippers zijn de investeringen niet meer op te brengen. Het inkomen van een schipper ligt vaak op of zelfs onder het bestaansminimum. “Dat maakt het beroep ook niet aantrekkelijk voor nieuwkomers, constateert Roemer. “Zeker in combinatie met de hoge kosten voor het schip durft geen bank het aan een lening te verstrekken.” De SP wil daarom een soort nationale hypotheekgarantie voor aanschaf of overname van een schip. In combinatie met een systeem voor eerlijkere vrachtprijzen moet de kleine binnenvaart weer iets aantrekkelijker maken. 

Naast het aanpakken van de regels en het verstrekken van benodigde financiën is er ook een aanzienlijke verbetering van de waterwegen nodig. Roemer: “De afgelopen kabinetten zetten vooral in op meer asfalt. Terwijl in Europa een prachtig stelsel aan rivieren en kanalen beschikbaar is. Met een aantal strategische investeringen zijn deze geschikt te maken voor meer transport over water. Verbeter de vaarwegen en sluiscomplexen en zorg  ervoor dat overslag op natransport in de regio goed wordt georganiseerd.

Het SP-plan ‘Binnenvaart: minder files en een beter klimaat’ wordt binnenkort aangeboden aan verantwoordelijk staatssecretaris Huizinga.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top