www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Kant: 'Aanpak overlast is strijd op vele fronten'

26-09-2008 • “De structurele overlast van jongeren in moeilijke buurten is het gevolg van falend toezicht en bescherming van buurten, van verwaarlozing van buurten en voorzieningen, van een falende integratie en segregatie, van hoge werkeloosheid, armoede en uitzichtloosheid, van tekortschietend onderwijs en tekortschietende opvoeding. Om het tij te keren zal op al die fronten de aanval moeten worden ingezet.” Dat betoogde Agnes Kant gisteravond in het Kamerdebat naar aanleiding van de problemen in de Goudse wijk Oosterwei.

De SP wil dat wangedrag voortaan ook kan worden bestreden via een ASO-bevel. Bij herhaald wangedrag kan dan een zwaardere straf worden opgelegd dan doorgaans voor die ene overtreding staat, bijvoorbeeld ondertoezichtstelling. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) zegde gisteravond toe dit voorstel serieus te onderzoeken.

In het ASO-bevel dat de SP voorstelt staat ASO voor Aanpak Structurele Overlast. Mensen die zich misdragen op een manier die strafrechtelijk moeilijk is aan te pakken (intimideren, schelden, spugen, herrie maken, treiteren) krijgen een ASO-bevel. Gaan ze nogmaals over de schreef, wordt behalve de reguliere boete een zwaardere maatregel opgelegd. Dat kan dan zijn: verplichte opvoedingsondersteuning, ondertoezichtstelling of strafrechtelijke vervolging.

“Er zijn in Nederland veel wijken zoals Oosterwei in Gouda,” zei Kant in het Kamerdebat. “Jongeren die anderen bespugen, beroven of bedreigen verdienen straf. Overlast, wangedrag, intimidatie en vandalisme zijn een ernstig probleem voor bewoners, winkeliers en buschauffeurs. Dit moeten stoppen. Buurten en hun bewoners hebben recht op rust en veiligheid. Deze mensen mogen niet in de steek gelaten worden.”

Tekort aan agenten
“Er moet opgetreden worden, maar dan moeten er wel mensen zijn om dat te doen! Het gezag moet een vast gezicht hebben. Agenten die de buurt en de bewoners kennen. Die kunnen ingrijpen voordat het explodeert. Die jongeren uit de groep kunnen halen. Ouders en buurtgenoten kunnen aanspreken. Agenten die de criminele buurthooligans van de ‘gewone’ pubers kunnen onderscheiden.”

Juist op dit punt confronteerde Kant de ministers Ter Horst (Binnenlandse zaken) en Hirsch Ballin (Justitie) met de gevolgen van het kabinetsbeleid: “Oosterwei heeft plek voor 3 buurtagenten, maar één vacature wordt maar niet vervuld. Hoezo geen tekorten bij de politie, zoals u steeds beweert? En helaas zijn de twee agenten die er wel zijn, veel te weinig inzetbaar om aanwezig in de buurt. Zij draaien bijvoorbeeld veel nooddiensten en zijn dan dus niet in de buurt. Bovendien is het politiebureau in de buurt 2 jaar geleden gesloten!”

Vele fronten
Volgens Kant is de overlast in moeilijke buurten het gevolg van falend toezicht en bescherming van buurten, van verwaarlozing van buurten en voorzieningen, van een falende integratie en segregatie, van hoge werkeloosheid, armoede en uitzichtloosheid, van tekortschietend onderwijs en tekortschietende opvoeding. "Om het tij te keren zal op al die fronten de aanval moeten worden ingezet.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top