www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Treinen voor HSL sneller nodig

21-08-2008 • De SP wil dat verkeersminister Eurlings samen met de toekomstige vervoerder HSA op zoek gaat naar treinen voor de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Parijs die snel geleverd kunnen worden. Vandaag blijkt dat er wederom grote vertragingen dreigen doordat de treinen later geleverd worden. Na de geschonden belofte dat in april van dit jaar de eerste reizigers vervoerd konden worden, lijkt het er nu op dat deze peperdure spoorlijn dit hele jaar ongebruikt zal blijven. De SP eist hier opheldering over.

De Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda zou volgend jaar de definitieve snelle treinen voor de HSL leveren. Dit bedrijf staat bekend om haar vele vertragingen en blijkt nu slechts een prototype van deze trein te testen en nog niet eens over alle vergunningen voor de trein te beschikken. De levering van alle treinen in 2009 zal dan ook vrijwel zeker niet lukken. Tot de komst van deze treinen zouden tragere huurtreinen van treinbouwer Bombardier over dit spoor moeten rijden, maar zelfs deze treinen moeten de testfase op het nieuwe spoor nog in. Deze treinbouwer krijgt het nieuwe beveiligingssysteem van dit spoor maar niet onder de knie. Proeftreinen van Alstom rijden nu al wel volop over het traject, maar mogen geen passagiers vervoeren omdat hiervoor met de andere bedrijven contracten zijn gesloten.

Emile RoemerSP-Kamerlid Emile Roemer is alle vertragingen bij de HSL helemaal beu. “Eerder schoot de bouw van het spoor niet op, daarna was er vertraging met het beveiligingssysteem en nu weer met de treinen. Ondertussen is er een jarenlange vertraging van deze trein wat naast de 5 miljard euro voor het spoor nog vele miljoenen extra kost. Vervoerder HSA – volledig eigendom van de Staat - dreigt zelfs failliet te gaan door deze debacles.”

Volgens de SP is duidelijk dat de HSA fouten heeft gemaakt bij de bestelling van de treinen. Roemer: “Via de NS draait het Rijk op voor deze kosten. Juist van de NS mochten we verwachten dat zij wel weten hoe je goede treinen moet bestellen. Hier moeten dan ook zeker lessen uit getrokken worden, zodat voortaan gekeken wordt naar de kwaliteit en leveringszekerheid van de treinen. Bovendien moet bekeken worden of het mogelijk is om sneller treinen te hebben voor deze nieuwe spoorlijn indien de huidige contracten met de spoorbouwers ontbonden worden.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top