www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Kleine ziekenhuizen onderuit door marktwerking en bezuinigingen

05-08-2008 • SP-Kamerlid Henk van Gerven vreest dat veel waardevolle kleine ziekenhuizen de komende jaren hun deuren moeten sluiten als gevolg van de marktwerking en bezuinigingen in de ziekenhuiszorg. Dat zegt hij in reactie op het ‘Ziekenhuizen 2007’ van onderzoeksbureau SiRM. Daaruit blijkt dat bijna 40 procent van de kleine ziekenhuizen, vooral in de Randstad, in de rode cijfers zit. Bij 90 procent is de winstgevendheid te laag voor een gezond ziekenhuis in een concurrerende omgeving.

“De marktwerking gekoppeld aan bezuinigingen door het kabinet pakken heel slecht uit voor de ziekenhuizen. En dat vormt een bedreiging voor zowel de kwaliteit als de bereikbaarheid”, zegt Van Gerven. “Want juist de kleine zeer waardevolle ziekenhuizen, die zo belangrijk zijn om de ziekenhuiszorg goed bereikbaar en laagdrempelig te houden, lopen gevaar. Ze dreigen te worden opgeslokt door grotere ziekenhuizen of komen in particuliere handen zoals het ziekenhuis in Weert en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam waar winstoogmerk het uiteindelijke doel is.”

De afgelopen jaren hebben de ziekenhuizen een reeks maatregelen op zich af zien komen. Er werd marktwerking geïntroduceerd met de prestatiebekostiging via de Diagnose Behandeling Combinaties (DBC’s), wat leidde tot een enorme toename van bureaucratie. Na de bezuinigingen van eerdere kabinetten bezuinigt het huidige kabinet bovendien opnieuw tot vierhonderd miljoen euro in 2011. Daarnaast is het vastgoed met ingang van dit jaar geliberaliseerd, waardoor de ziekenhuizen voortaan zelf hun gebouwen moeten betalen.

Henk van Gerven: “De gevolgen van al deze maatregelen worden nu meer en meer zichtbaar. Het is absurd dat ziekenhuizen meer winst moeten gaan maken om te overleven. Ziekenhuizen zijn er niet voor de winst. Zij moeten zorg leveren. De markt maakt de zorg kapot. Laten we stoppen met die waanzin.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top