www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘Mislukken WTO-akkoord geen ramp’

30-07-2008 • Het mislukken van de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord van de wereldhandelsorganisatie WTO deze week is geen ramp. Dat stelt SP-Kamerlid Ewout Irrgang: “Ontwikkelingslanden moesten veel te veel inleveren ten gunste van de rijke landen. Het is goed dat zij hun poot stijf hebben gehouden.”

Irrgang hekelt het beeld dat is geschapen dat ontwikkelingslanden, in tegenstelling tot de EU en de VS, nauwelijks bereid waren concessies te doen. Hij wijst er op dat de Doha-handelsronde een ontwikkelingsronde is, dat vooral in het teken zou moeten staan van de kansen en de mogelijkheden voor ontwikkelingslanden om zich via eerlijke handel te kunnen ontwikkelen.

IrrgangIrrgang: “De Westerse landen streven naar totale vrijhandel. Maar vrijhandel is iets anders dan eerlijke handel. De VS en de EU konden niet accepteren dat een aantal ontwikkelingslanden hun markten wilden beschermen tegen een overvloed aan Westerse landbouwgoederen, en met bescherming hun eigen industrieën wilden blijven opbouwen. Terwijl tegelijkertijd de VS en de EU hun schadelijke landbouwsubsidies niet tot nauwelijks hoefden te verlagen.”

Het SP-Kamerlid stelt ook dat als het Westerse landen menens is om van de Doha-ronde een ontwikkelingsronde te maken, zij ook geen eisen zouden moeten stellen aan ontwikkelingslanden over de liberalisering van hun dienstensectoren. “Verregaande liberalisering belemmert de ontwikkeling van de eigen dienstensectoren en vaak ook de betaalbaarheid van basisdiensten in ontwikkelingslanden,” aldus Irrgang. “We kennen de rampzalige gevolgen van bijvoorbeeld waterprivatisering in arme landen. Diensten zouden dan ook helemaal geen onderdeel moeten uitmaken van de WTO-besprekingen.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
IN DE MEDIA
GISTEREN
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
Studio SP
top