www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Ook eigenaar tweedehands auto gaat betalen voor afschaffing BPM

02-07-2008 • Mensen met een tweedehands auto worden de dupe van het kabinetsplan om de aanschafbelasting (BPM) terug te draaien. Dat zegt SP-Kamerlid Emile Roemer vandaag: “Het geld dat eerst werd opgebracht door de luxebelasting op nieuwe auto’s, moet nu door alle automobilisten worden opgehoest. Iemand die een nieuwe Mercedes koopt is straks minder kwijt. Wie bijvoorbeeld een tweedehands Golfje rijdt moet via de kilometerheffing gaan meebetalen om dat op te vangen.” Roemer zal minister Eurlings woensdag ter verantwoording roepen als de Kamer debatteert over de omstreden kilometerheffing.

Emile RoemerDe afschaffing van de BPM is onderdeel van een pakket maatregelen van het kabinet om de kilometerheffing in te voeren. PvdA en ChristenUnie waren voor het behoud van de BPM, die eventueel gebaseerd moest worden op de uitstoot van een auto. Het CDA was voor totale afbouw. Uiteindelijk hebben PvdA en CU zich neergelegd bij het voorstel van CDA-minister Eurlings en schoven zij hun eerdere bezwaren aan de kant. Roemer vindt dit onbegrijpelijk: “Het afschaffen van deze luxebelasting, waar vooral de rijkste Nederlanders voordeel bij hebben, wordt afgewenteld op de gewone automobilist.”

De kilometerheffing die het kabinet voorstelt is volgens Roemer niets minder dan een filebelasting. “Wie in de spits in de Randstad naar zijn werk moet, gaat bloeden. Voor mensen die de luxe hebben zelf hun werktijden te bepalen – meestal de beter gesitueerden – gaat het autorijden relatief goedkoper worden. Ondertussen blijven de meeste knelpunten bestaan en wordt het openbaar vervoer door het kabinet verwaarloosd. Pas als daar wat aan gebeurt en mensen dus een echte keuze hebben, mag je mensen gaan afrekenen op hun keuzes, eerder niet.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top