www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Huizinga adopteert taxivisie SP

26-06-2008 • Staatssecretaris Huizinga presenteerde donderdag haar langverwachte toekomstvisie voor de taxi. Vooral de passages over de straattaxi vertoonden een opvallende overeenkomst met de voorstellen die SP-Kamerlid Emile Roemer het afgelopen jaar heeft gedaan. Roemer: “Dit lijkt een stap in de goede richting. Ik weet niet waarom mijn ideeën nu zoveel beter zijn dan toen ik ze voorstelde, maar beter laat dan nooit!”

Emile RoemerIn de taxivisie geeft staatssecretaris Huizinga toe dat de liberalisering van de taximarkt meer problemen heeft veroorzaakt dan zij heeft opgelost. Het voorstel van de SP om gemeenten meer ruimte te geven om hun eigen markt te reguleren wordt integraal overgenomen. “Wij hebben al lang gepleit voor een constructie, zoals die ook op Schiphol bestaat. Daar mogen allerlei aanvullende eisen gesteld worden voor een taxi wordt toegelaten, waardoor er minder problemen zijn met asociale chauffeurs, het weigeren van ritten en aftandse auto’s”, aldus Roemer.

Een ander voorstel van de SP was om taxichauffeurs in de grote steden verplicht bij een taxicentrale aan te laten sluiten. Wanneer een chauffeur zich bij een centrale aansluit, is er vanuit deze centrale de behoefte om de eigen naam hoog te houden en zullen wanprestaties harder worden aangepakt. In de Taxivisie staat weliswaar dat de beslissing om dit in te voeren aan de gemeentes wordt overgelaten, maar “ik heb in genoeg gemeentes mensen gesproken die zaten te wachten op deze mogelijkheid”, aldus Roemer, “dus reken er maar op, dat dit op korte termijn in de grote steden gaat worden ingevoerd.”

Ook de motie-Roemer om tot een betere klachtenafhandeling te komen wordt uitgevoerd en verder mogen chauffeurs niet langer korte ritten weigeren. Toch blijft er voor Roemer nog één punt van zorg: de tarieven. “Hier heb ik mij samen met de sector continu gewezen op de nadelen, maar de regeling vond toch doorgang.” Ook in deze Taxivisie verandert er niks. Wel volgt er later dit jaar een evaluatie van de tarievenregeling. “Dan hoop ik dat de regeling alsnog op de helling gaat. Aan mij zal het niet liggen.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top