www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

FNV zwartboek contractvervoer: met dank aan de marktwerking

25-06-2008 • FNV Bondgenoten heeft dinsdag een vuistdikke inventarisatie gepresenteerd van de schrijnende problemen in het contractvervoer. Samen met de raden voor ouderen en chronisch zieken hebben zij een maand lang klachten verzameld en dit bleek genoeg om een dik rapport vol met misstanden te presenteren. SP-Kamerlid Emile Roemer: “Sinds de invoering van de marktwerking in het taxivervoer gaat een lage prijs boven alles. Dat ouderen soms uren moeten wachten en gehandicapten moederziel alleen een paar straten voor hun bestemming worden afgezet, is dan ineens van ondergeschikt belang.”

Actie voor beter contractvervoer

Via de zogenoemde Valys-gelden – subsidie voor het taxivervoer van sommige doelgroepen – investeert de Staat jaarlijks 700 miljoen euro in het contractvervoer. FNV concludeert in haar Zwartboek echter dat er nauwelijks controle plaatsvindt op de manier waarop dit geld wordt uitgegeven. “En dat kan natuurlijk niet! Het is super dat dit geld gereserveerd wordt om groepen die wat minder mobiel zijn toch een kans te geven om naar de familie te kunnen. Maar dat er dan gewoon een zak geld wordt neergezet en er nauwelijks wordt gecontroleerd is onverantwoord, vooral tegenover de mensen die keer op keer slachtoffer worden van de misstanden in het contractvervoer”, aldus Roemer.

Emile Roemer en Renske Leijten bij de presentatie van het zwartboek

Enkele jaren geleden concludeerde de Tweede Kamer al dat de liberalisering van de taximarkt een mislukking is geweest. Toch heeft dit de regering er nog niet toe gebracht om wijzigingen aan te brengen. Roemer: “Over een paar dagen komt staatssecretaris Huizinga met haar taxivisie en ik hoop dat dan ook in het kabinet het kwartje valt dat er echt iets moet gebeuren. Het gaat hier om de meest kwetsbare groepen in onze samenleving en die kunnen niet als vuilnis op de hoek van de straat worden afgezet”.

Is de tuk-tuk de toekomst in het contractvervoer?

De SP verzamelde vorig jaar al een boekwerk vol met klachten over het contractvervoer en op haar voorspraak besloot staatssecretaris Bussemaker dat vanaf 2010 mensen geld terug kunnen krijgen wanneer ze forse vertraging hebben. Roemer: “Dat is prima natuurlijk, maar als we binnen een half jaar alweer een vuistdik zwartboek krijgen, dan is de kwaliteit nog steeds ver onder de maat. En mensen hebben er nu niks aan, wanneer ze in 2010 geld terug kunnen krijgen. Gemeentes schrijven waardeloze concessies en de overheid weigert nog steeds onderaannemers die wanprestaties leveren, aan te pakken. Contractvervoer moet weer gaan over kwaliteit en niet – onder druk van de markwerking en de aanbestedingen – over een dubbeltje op de eerste rang, onze mensen verdienen beter.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top