www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

De JSF als een gokverslaving

29-05-2008 • De Tweede Kamer staat op het punt een cruciale stap te zetten in het aankoopproces van de Joint Strike Fighter. De regering wil voor 31 mei een overeenkomst tekenen om mee te doen aan de testfase van de JSF-straaljager, die nog volop in ontwikkeling is. Een meerderheid van de Tweede Kamer zal dit hoogstwaarschijnlijk steunen. Daarmee komt regeringspartij PvdA definitief terug van een verkiezingsbelofte. Voor de verkiezingen van november 2006 maakte de PvdA een hippe verkiezingsclip waarin Wouter’s Angels het JSF-geld van Balkenende terug pakten om het naar de verzorgingshuizen te brengen. Krista van Velzen: “Deze draai van de PvdA-fractie tekent hun onbetrouwbaarheid in het JSF-dossier.”

Volgens staatssecretaris De Vries (CDA) wordt volgend jaar beslist of ook testtoestellen worden gekocht. In 2010 wordt dan beslist of Nederland een eerste groep JSF-toestellen zal bestellen. Er wordt nu aan 57 stuks gedacht. Van Velzen: “Met de deelname aan de testfase wordt het nog moeilijker van dit project af te komen, terwijl de extra kosten over de laatste zes jaar al één miljard bedragen. Dat is een ontwikkeling die weinig goeds voor de toekomst belooft. In het hele JSF-proces lijkt de regering op een gokverslaafde die van zijn verslaving en zijn schulden afwil en daarom hoopt te winnen om in een keer alles goed te kunnen maken. Dan is 'ie van zijn schulden af. De kans dat dat gebeurt is echter minimaal.”

De SP stelt al jaren dat Nederland straks een toestel moet kopen dat op de markt beschikbaar is, als de F-16 echt vervangen moet worden. Door deelname aan de ontwikkeling en het testen van de JSF is het vrijwel onmogelijk nog een ander toestel te kiezen. Bovendien lopen de kosten op. “De regering neemt steeds een relatief kleine stap, waarop het niet meer mogelijk is terug te komen,” aldus Van Velzen.

Defensie wil zelf onderzoeken wat de waarde is van de andere toestellen. De SP wil dat dat door onafhankelijke onderzoekers onder leiding van de Algemene Rekenkamer wordt gedaan.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top