www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Huren vrijgeven? Is het Centraal Planbureau gekaapt door de VVD?

23-05-2008 • Volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen is het Centraal Planbureau (CPB) volledig de weg kwijt. Het CPB presenteerde gisteren een advies waarin zij adviseert om de huurprijzen volledig vrij te geven. Jansen: "Het CPB promoot een nog grotere tweedeling op de woningmarkt. Het lijkt wel of de oud-directeur Gerrit Zalm weer terug is op zijn post."

Volgens het CPB zullen door het vrijgeven van de huren de huurprijzen met 50% stijgen en daarmee de wachtlijsten en het scheefwonen worden opgelost. Jansen: "Het is een illusie om dit te denken. Het CPB gaat namelijk volledig voorbij aan het feit dat er een grote krapte is op de woningmarkt. Er is dus nauwelijks een alternatief. Overigens zullen de wachtlijsten voor een corporatiewoning zullen door een huurverdubbeling inderdaad verdwijnen. Maar deze worden vervangen door wachtlijsten bij het Leger des Heils. Een huurwoning wordt namelijk voor de lage en middeninkomens onbetaalbaar!"

Demonstratie in 2006 tegen de huurliberalisatieplannen van toenmalig minister Dekker
Een demonstratie in 2006 tegen het beleid van toenmalig minister Dekker. Dekker had ook plannen om de huren volledig vrij te geven. Daartegen was veel verzet in heel Nederland.

Het CPB geeft in het rapport toe dat de liberalisering van de huren grote gevolgen zal hebben voor mensen die een woning huren. Zo zullen de lagere inkomens, ongeacht de gezinsgrootte, gedwongen worden tot het huren van een kleinere huurwoning en de hogere inkomens een grotere huurwoning gaan betrekken. Jansen: "Dit bewijst dat met de liberalisering van de huren een nog grotere tweedeling in de volkshuisvesting ontstaat. Wat het CPB betreft kunnen we dus straks aan de grootte van de huurwoning zien hoeveel iemand verdient. Onacceptabel wat mij betreft."

Volgens Jansen zullen er andere maatregelen moeten worden genomen. Zo pleit hij voor het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek in deze vorm. Jansen: "Op dit moment subsidiëren we vooral de hoge inkomens en de villabezitters. Dat moet afgelopen zijn. Wat mij betreft komt er een woontoeslag, waarin lage- en middeninkomens een toeslag krijgen voor huur- of kooplasten. Daarnaast zullen we snel het grote tekort aan betaalbare woningen moeten terugdringen."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top