www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Gerkens wil offensief tegen online kinderlokkers

17-05-2008 • Er moet een internetmeldpunt komen waar online kinderlokkers kunnen worden aangebracht, waarna de zaak zonder verdere aangifte onderzocht kan worden. Dat zal SP-Kamerlid Arda Gerkens maandag voorstellen in een Kamerdebat over Cybercrime. “We moeten de drempel verlagen voor minderjarigen die geconfronteerd worden met kinderlokkers,” aldus Gerkens. “Mannen met slechte bedoelingen hebben nu vrij spel, we moeten een offensief beginnen om het internet veiliger te maken voor kinderen.” Ook moet er volgens de SP een voorlichtingscampagne komen voor kinderen én ouders.

“Jongeren hebben het gevoel dat ze nergens heen kunnen,” stelt Gerkens. “Ze denken dat hun ouders hen niet begrijpen en de weg naar het politiebureau is vaak te moeilijk vanwege schaamte. Door te zwijgen komen ze soms dieper in de problemen. Door de mogelijkheid te bieden om het online te melden als ze via internet benaderd worden door kinderlokkers, kan erger voorkomen worden.”

Eerder beloofde minister Hirsch Ballin op aandringen van de SP dat het online kinderlokken specifiek bij wet verboden zou worden. Gerkens wil dat de wet ook regelt dat het delict ‘ambtshalve vervolgbaar’ wordt. “Hierdoor kan een agent of politiedienst zelf een onderzoek instellen en is geen officiële aangifte nodig,” aldus Gerkens. Ze wil naast de mogelijkheid om het kinderlokken te melden ook een grootschalige campagne voor jongeren en hun ouders over dit fenomeen. Aanstaande maandag zal zij de voorstellen aan de minister en de Tweede Kamer voorleggen in een debat over Cybercrime.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top