www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Gesthuizen: Politiek laat postwerkers in de kou staan

24-04-2008 • SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is verbijsterd dat vrijwel àlle politieke partijen de postwerkers, die vechten voor behoud van hun banen en tegen inkomensachteruitgang, keihard laten vallen. “Staatssecretaris Heemskerk (PvdA) weigert minimale arbeidsvoorwaarden in de post te garanderen en buiten SP en GroenLinks wil geen partij hem daartoe dwingen. Dit is onbegrijpelijk.”

Het sorteercentrum in Den Haag was woensdag de eerste plek, in een reeks stakingen bij het postbedrijf TNT, waar postbodes het werk neerlegden. De SP was aanwezig met de SoePexpress om de stakers te steunen. Voor de werknemers is de maat vol na een jaar van vruchteloze cao-onderhandelingen. Niet alleen staan door de liberalisering de arbeidsvoorwaarden in de postsector zwaar onder druk, ook de werksfeer bij TNT, de grootste particuliere werkgever van Nederland, wordt steeds slechter.

Sharon Gesthuizen praat met postwerkers

Gesthuizen sprak met de stakers. “De verhalen van mensen zijn schrijnend. Ze werken allemaal al lang bij de post en hebben een efficiënt en goed bedrijf zien veranderen in een prijsvechter, waar ze zich totaal niet meer gewaardeerd voelen”, zegt het SP-Kamerlid. “Hier in eigen land zorgt TNT niet goed meer voor zijn personeel, maar ook in Duitsland, waar het de markt heeft betreden, loopt het de kantjes er vanaf.” TNT betaalt bezorgers in Duitsland minder dan het vastgestelde minimumloon, net als de nieuwe postbedrijven in Nederland.

Gesthuizen: “Van echte banen worden bijbanen gemaakt en de werknemers pikken dat niet langer. Zij weten heel goed dat de 25 procent loonsvermindering die hen boven het hoofd hangt, veroorzaakt wordt door oneerlijke concurrentie die weer het gevolg is van de liberalisering van de postmarkt.”

Stakende postwerkers

Gesthuizen heeft staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken daarom deze week opnieuw opgeroepen de concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen postbedrijven een halt toe te roepen. De staatssecretaris wil echter nog steeds de onderhandelingen tussen de bonden en de bedrijven afwachten. “Maar dat doen we nu al een jaar en het heeft tot dusver niets geholpen. De bonden hebben weinig in de pap te brokkelen omdat er geen verplichting is om met arbeidsovereenkomsten te werken en betaling in stukloon te stoppen.”, aldus Gesthuizen. “De staatssecretaris is niet bereid om voor de werknemers op te komen. Dat besef dringt nu ook volledig door tot de postmensen. Met de stakingen en dus het ontregelen van de postbezorging zullen zij de komende weken aantonen hoe belangrijk het is dat zij eerlijk beloond worden.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top