www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Aandeelhouders NUON moeten topsalarissen aanpakken

21-04-2008 • De aandeelhouders van NUON, waaronder een aantal provinciebesturen, moeten per direct een einde maken aan de buitensporig hoge beloningen voor de topmannen van het energiebedrijf. Daar roept de SP de aandeelhouders dinsdag op hun algemene vergadering in Amsterdam toe op. Daarnaast zal de SP scheidend NUON-topman Ludo van Halderen een boek uit de ‘Suske en Wiske’-reeks aanbieden: “De Poenschepper”.

NUON-topman Van Halderen ontving in 2007 een riante bonus van 810.000 Euro, een stijging van 34.000 Euro ten opzichte van 2006. Ook de bonussen van topbestuurders van de andere energiebedrijven stegen vorig jaar weer fors. Ondanks recente kritiek van minister Bos van Financiën op de hoge beloningen en zijn moreel appel tot matiging komt er bovendien voorlopig geen einde aan het strooien met geld naar topbestuurders. Zo krijgt van Halderen bij zijn vertrek anderhalf miljoen euro mee en zijn opvolger, Loseth, een vast salaris van 8 à 9 ton per jaar.

Minister Bos wijst telkens op de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders. Zij moeten er wat hem betreft voor zorgen dat de salarissen van de NUON-top omlaag gaan. Maar de aandeelhouders tonen weinig daadkracht: de provincie Noord-Holland grijpt niet in en de Gelderse coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie durven niet en schuiven de verantwoordelijkheid af naar de minister. Zij vrezen onder meer dat een lager salaris het bedrijf minder aantrekkelijk maakt voor topbestuurders.

De SP vindt dat nonsens. Volgens de partij zijn hoge salarissen vooral slecht voor het aanzien van de overheid, de rekening van de klant en het vertrouwen in de bestuurders. Met de actie bij de algemene vergadering wil de SP de aandeelhouders nogmaals wijzen op hun plicht de buitensporige topsalarissen aan te pakken.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top