www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Zet sein voor ammoniaktrein permanent op rood

04-03-2008 • De SP juicht het toe dat vanaf 2010 de regelmatige ammoniaktreinen tussen Geleen en IJmuiden stopgezet worden. Volgens SP-Kamerlid Krista van Velzen is het nu noodzakelijk dat er goede permanente regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen komen. “De SP heeft jarenlang gestreden tegen deze rijdende bommen. Nu DSM hiervoor uitgekocht wordt, moeten we wel voorkomen dat er in de toekomst weer een nieuw bedrijf met ammoniak of chloor het spoor op gaat.”

De SP voert sinds 2003 actie tegen de ammoniaktreinen. Zo zijn er vele duizenden actiekranten verspreid en is er vanuit de gemeenten waar deze treinen door rijden een verontrustend signaal naar de regering gegaan. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat voormalig staatssecretaris Van Geel in gesprek met DSM ging om deze transporten te stoppen.

Rood sein voor de ammoniaktrein

Jaarlijks wordt er 116 duizend ton ammoniak per trein vervoerd van Geleen naar IJmuiden. Het gaat om de grootste ammoniakstroom van gemiddeld 116 treinen per jaar. “Het stoppen van die treinen is een goede stap op weg naar veilig transport van gevaarlijke stoffen”, aldus van Velzen. “Voor inwoners van onder andere Eindhoven, Den Bosch, Utrecht en Amsterdam is dit goed nieuws.”

Milieuminister Cramer heeft besloten DSM uit te kopen voor maar liefst 48 miljoen euro, om hun productie van IJmuiden naar Geleen te verplaatsen. Daarmee is de grootste stroom ammoniak van het spoor en zijn de grootste risico’s dus weggepoetst, maar de minister heeft dit nog niet voor andere vervoerders geregeld. Die kunnen dus gewoon ammoniak per spoor gaan vervoeren, met alle risico’s van dien. Van Velzen: “Dat is dus nog wel een groot probleem, hiervoor is strengere regelgeving echt noodzakelijk.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top