www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Geneesmiddelenfonds voor Derde Wereld, geen armen als proefkonijnen voor Westerse markt

19-02-2008 • Nederland moet meer onderzoek stimuleren naar geneesmiddelen voor ontwikkelingslanden. Gelijkertijd moet een halt worden toegeroepen aan onderzoek in ontwikkelingslanden naar geneesmiddelen die vooral bedoeld zijn voor de Westerse markt. Dat stellen Agnes Kant en Ewout Irrgang naar aanleiding van onderzoeksrapporten van de organisaties Wemos en Somo. Zij constateren een toename van klinisch geneesmiddelenonderzoek in armere landen. “De Derde Wereld wordt door de farmaceutische industrie steeds vaker gebruikt als proeftuin en arme mensen zijn dan de proefkonijnen voor het Westen,†constateert Kant. “Ondertussen doen we in het westen veel te weinig om middelen te ontwikkelen om de mensen dáár te helpen. Dit is moreel verwerpelijk.â€

De verschuiving van klinisch onderzoek naar ontwikkelingslanden vindt plaats omdat de uitvoering daar goedkoper is, er minder regels zijn en proefpersonen makkelijk te vinden. Deelname aan klinisch onderzoek is vaak de enige kans op behandeling of om iets te verdienen. Vaak gaat het om onderzoek dat niet relevant is voor mensen in ontwikkelingslanden. De SP’ers vinden dat het kabinet er alles aan moet doen zo’n uitbuitingsrelatie te voorkomen en doet daarvoor concrete voorstellen:


  • Een strengere controle en gedegen toetsing door de Europese en decentrale registratieautoriteiten, en het niet goedkeuren van onethisch geteste medicijnen.
  • Verplichte aanmelding van alle klinisch onderzoek in een publiek toegankelijk register conform de richtlijnen van de WHO.
  • Harmonisatie van ethische criteria en strengere richtlijnen over onderzoek met placebo’s (in plaats van vergelijken met de best bestaande behandeling).


De SP vindt ook dat er meer geïnvesteerd moet worden in onderzoek naar geneesmiddelen voor ziekten in de ontwikkelingslanden. Al eerder heeft Agnes Kant voorgesteld een onafhankelijk fonds op te richten waar de farmaceuten aan bijdragen, door een klein deel van de opbrengst van nieuwe geneesmiddelen in dat fonds te stoppen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top