www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Dijk: stop met subsidie voor propaganda in TV-programma's

19-01-2008 • De regering moet stoppen met het geven van subsidie aan TV-programma’s om boodschappen te verspreiden die passen in het straatje van het kabinet. Van Dijk: "Als de overheid propaganda wil bedrijven, moet dat volstrekt helder zijn, zoals dat bij Postbus 51 het geval is." Dinsdag zal Van Dijk minister Plasterk aanspreken op de huidige praktijk.

De Volkskrant meldt dat de regering de afgelopen twee jaar voor bijna 12 miljoen euro aan subsidie heeft uitgedeeld aan commerciële en publieke omroepen. Voorbeelden zijn: het weerbericht van Piet Paulusma, het Oranjejournaal, Babyboom en SBS Shownieuws. “De regering geeft naar hartelust subsidie aan programma’s die een boodschap verspreiden die in het straatje van de regering passen. Maar een programma waarin kritiek wordt geuit - bijvoorbeeld op de huidige Europese Unie - zul je er niet tussen vinden. Het is dus nogal eenzijdige ideologische propaganda die we krijgen voorgeschoteld.”

Naast beïnvloeding is er volgens Van Dijk ook sprake van verspilling. Hij vraagt zich af waarom Piet Paulusma van SBS6 12.500 euro kreeg voor de presentatie van het weerbericht. “Hij kreeg dit geld omdat hij presenteerde vanaf een tennisclub waar sprake is van goede integratie. Als we zo gaan beginnen is het einde snel zoek.”

De massale sponsoring van programma’s past volgens Van Dijk bij de overdreven aandacht van het kabinet voor PR. "Net als de 100-dagentour, het Schokland-feest en de tour langs de 'prachtwijken' van Vogelaar is ook dit weer een voorbeeld van politieke PR waar de burger voor mag betalen. Ik zal minister Plasterk dinsdag in het Vragenuurtje voorstellen om overheidsvoorlichting strikt gescheiden te houden van andere programma’s en ook duidelijk aan te kondigen als zijnde overheidsvoorlichting."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
OPINIE
ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top