www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

De Wit: Sluit luchtruim voor lawaaiige NAVO-vliegtuigen

06-12-2007 • Als de NAVO blijft weigeren de oude lawaaiige motoren van de AWACS-radarvliegtuigen te vervangen, moet Nederland zijn luchtruim voor deze toestellen sluiten. Dat heeft SP-Kamerlid Jan de Wit donderdag bepleit. Zijn voorstel heeft de steun van een Kamermeerderheid.

Jan de WitInwoners van Zuid-Limburg hebben al tientallen jaren last van ondraaglijke herrie en stank van laagovervliegende AWACS-vliegtuigen. De toestellen komen van de vlakbij gelegen Duitse vliegbasis Geilenkirchen en maken overdag, ‘s nachts en in de weekeinden hun rondjes boven bewoond gebied. De vliegtuigen zijn uitgerust met motoren uit de jaren ’70 van de vorige eeuw die zo verouderd zijn dat ze in de VS niet meer gebruikt mogen worden voor de burgerluchtvaart.

De Wit wil dat de NAVO uiterlijk in maart 2008 een besluit neemt over vervanging van de oude motoren door geluidsarme motoren. Gebeurt dat niet, dan mogen de vliegtuigen wat hem betreft niet meer over Nederland vliegen.

In januari 2006 werd ondanks fel protest van omwonenden en de SP 6 hectare bos gekapt in het Limburgse Onderbanken. Volgens de NAVO stonden de bomen in de weg voor de opstijgende en landende AWACS-vliegtuigen. Door de kap van de bomen, die met terugwerkende kracht werd verboden door de Raad van State, is de geluidsoverlast toegenomen omdat vliegtuigen nu zwaarder beladen van en naar Geilenkirchen kunnen vliegen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top