www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Dijk: Geen boetes voor 1040-urennorm

28-11-2007 • De boetes voor scholen die niet voldoen aan de 1040-urennorm, moeten van tafel. Dat stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk vanavond bij het spoeddebat over de onrust in het onderwijs.

"De 1040-urennorm werkt averechts en veroorzaakt nutteloze lessen," stelt Van Dijk. "Het gaat om goed onderwijs voor de leerlingen, maar dat is compleet uit het zicht geraakt door de focus op deze norm."

Er gaat volgens Van Dijk iets structureel fout in het onderwijs. "Duizenden leerlingen staken omdat zij nutteloze lessen krijgen. Ze worden urenlang opgehokt in lokalen zonder begeleiding. Die lege lesuren zijn van de zotte."

Volgens Van Dijk wordt de verwaarlozing van het onderwijs zichtbaar door de discussie over de urennorm. "Jarenlang is er te weinig geïnvesteerd in het onderwijs. Daardoor is er een lerarentekort ontstaan en wordt steeds vaker lesgegeven door onbevoegde leraren. In combinatie met onderwijsvernieuwingen als het Studiehuis en het Nieuwe Leren is dat fataal. Gevolg: leerlingen worden aan hun lot overgelaten in lokalen zonder leraar."

Van Dijk wil dat de kwaliteit van het onderwijs voorop komt te staan. "De regering moet inzetten op onderwijs van uitstekende, bevoegde leraren, die hun tijd weer aan leerlingen kunnen besteden. En ophouden met het bureaucratische geleuter over de urennorm. Nu is er geen sprake van leerplicht, maar van een ophokplicht."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top