www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Nederland moet actie ondernemen tegen jacht op beschermde walvis

19-11-2007 • Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) moet de nieuwe ambassadeur van Japan op het matje roepen naar aanleiding van de opgevoerde walvisjacht. Dat stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen nu Japan onder het mom van 'wetenschappelijk onderzoek' de sterk bedreigde bultrugwalvis gaat bejagen.

Japan lapt structureel internationale afspraken aan de laars. Er vindt commerciële walvisjacht plaats, zogenaamd om wetenschappelijke doeleinden. Maar nu gaat het Aziatische land verder dan ooit en wil het ook ernstig bedreigde soorten gaan bejagen.

Van Velzen: “Afgelopen maand is de heer Minoru Shibuya in Nederland begonnen als nieuwe ambassadeur van Japan. Hij mag Nederland uitleggen waarom de jacht op een zwaar beschermde diersoort, tegen alle afspraken in, toch gelegitimeerd zou zijn.”

Het aantal deelnemers in het International Whaling Commission, dat de walvis beschermt, breidt zich uit. Niet omdat steeds meer landen met de walvis begaan zijn, maar omdat kleine landen worden 'gekocht' om steun te verlenen aan landen die af willen van de bescherming van de kwetsbare dieren. De walvisvarende en de beschermingsgezinde landen staan recht tegenover elkaar. De stemverhoudingen in de IWC dreigen langzaam te veranderen in het voordeel van de walvisvarende landen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top