www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Onderzoek SP: kleinschalige huisartsenzorg wordt tegengewerkt

13-11-2007 • Huisartsen die niet willen deelnemen aan de grootschalige huisartsendiensten voor zorg buiten kantoortijd, worden gehinderd en financieel benadeeld. Dat blijkt uit onderzoek van de SP. De uurlonen van huisartsen in kleinschalige diensten zijn tweederde lager dan die van huisartsen in grootschalige diensten. Bovendien blijkt het lastig goede afspraken te maken met zorgverzekeraars over de financiering van de kleinschalige diensten.

Tweede Kamerlid Agnes Kant: “Overheid en verzekeraars zien het liefst grote huisartsenposten, wie kiest voor kleinschaligheid wordt financieel benadeeld en op andere manieren belemmerd. Huisarts en patiënt worden uit elkaar gedreven.” De SP wil onder meer erkenning van kleinschalige dienstenstructuren en gelijkwaardige financiering aan grootschalige huisartsendiensten.

Kant: “De huisartsenposten die de laatste jaren zijn geïntroduceerd, staan zowel letterlijk als figuurlijk op grote afstand van de patiënt. De bereikbaarheid van de posten blijft voor een aanzienlijke groep mensen een probleem, vooral op het platteland. Ook kwaliteit en toegankelijkheid zijn nog lang niet optimaal. Toch zien we dat grootschaligheid wordt beloond en kleinschaligheid wordt belemmerd. Daar moet een einde aan komen, willen we de zorg op menselijke maat stimuleren.” De SP wil dat onderzocht wordt welke voorwaarden hiervoor nodig zijn.

Behalve erkenning en betere financiering wil de SP ook een betere spreiding van huisartsenposten, bijvoorbeeld door meer posten per grootschalige huisartsendienst. In elk geval moet een zorgverlener in spoedgevallen binnen 15 minuten bij een patiënt kunnen zijn. Kant: “We moeten ervoor waken dat, onder druk van verzekeraars, mensen voor huisartsenzorg buiten kantoortijd doorverwezen worden naar Spoedeisende Hulpverlening in ziekenhuizen of naar commerciële zorg, zoals inmiddels in Engeland gebeurt.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
IN DE MEDIA
GISTEREN
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
top