www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Signaal aan NAVO-ministers: geen verlenging Uruzgan-missie

25-10-2007 • Steun Afghanistan, stop de oorlog: dat was de boodschap van ongeveer honderd mensen die zich vanmiddag hadden verzameld onder de vuurtoren in Noordwijk. Een paar honderd meter naast Hotel Huis ter Duin, waar 27 ministers van Defensie de NAVO-plannen voor Afghanistan bespraken, werd bepleit dat het land moet worden geholpen met andere dan militaire middelen.

Vertegenwoordigers van diverse politieke partijen en vredesorganisaties wilden vandaag een signaal geven namens de meerderheid van de Nederlanders die wil dat de onze bijdrage aan de militaire missie in Uruzgan niet wordt verlengd. Nederland wilde destijds misschien bijdragen aan de oplossing van de problemen, maar is volgens de aanwezigen helaas onderdeel van het probleem geworden. Van opbouw is vrijwel geen sprake, de missie is versmolten met de agressieve oorlogsmissie Enduring Freedom, waardoor steeds minder Afghanen nog onderscheid maken tussen de Nederlanders en de Amerikanen. Ook hulpverleners stellen dat oorlog en hulp niet hand in hand kunnen gaan en dat de huidige politiek niet productief is. Niet de VS maar de VN zal leidend moeten worden in Afghanistan, zo werd gesteld.

Namens de SP was onder meer Tweede Kamerlid Sadet Karabulut aanwezig. “Vandaag zoekt de NAVO mogelijkheden om de oorlog te verlengen. Wij zeggen: doe dat niet, stop met investeren in een kansloze missie en ga investeren in de mensen.” Vanmorgen werd bekend dat de missie Nederland tot nu toe 1,2 miljard euro heeft gekost. Daarvan is slechts iets meer dan 10% aan ontwikkelingssamenwerking uitgegeven, waarvan het grootste deel overigens aan het Afghaanse leger en de politie. Als de missie wordt verlengd, kunnen de kosten oplopen tot ruim 1,75 miljard euro.

“Anderhalf jaar geleden werd de Nederlandse bevolking door de regering een opbouwmissie voorgespiegeld,” stelde Karabulut. “Het is echter een vechtmissie geworden. Opbouwen doe je niet met gevechtsvliegtuigen en pantserhouwitsers. Dit is een heilloze weg, daarom moet deze missie niet verlengd worden.”

De SP-jongerenorganisatie ROOD was aanwezig met een schiettent. Onder het motto 'Drie keer schieten voor wederopbouw' mochten voorbijgangers in een Afghaans landschap schieten op Talibanstrijders, zonder daarbij scholen en ziekenhuizen te raken. De SP-jongeren wilden daarmee duidelijk maken dat de Nederlandse missie onder de huidige omstandigheden een onmogelijke is.

Vanavond vindt in ongeveer 15 gemeenten een fakkelwake plaats onder het motto ‘Steun Afghanistan, stop de oorlog’. Details staan op de voorpagina van SP.nl.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top