www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Publieke zaak: geen marktwerking maar mensenwerk

16-10-2007 • “Wie nu nog niet ziet dat marktwerking in de publieke sector ten koste gaat van de werknemers, heeft zand in zijn ogen,” stelde Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen aan het begin van de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken. Er moet daarom volgens haar onmiddellijk een halt worden toegeroepen aan de vermarkting van de publieke zaak.

Gesthuizen trok vandaag fel van leer tegen de uitverkoop van nutsbedrijven en andere instellingen die met publiek geld zijn opgebouwd. “De liberalisering van de energiemarkt kostte op Europees niveau 300.000 mensen hun baan. Men verwacht door de aanbesteding in de thuiszorg dat er begin 2008 in Nederland 10.000 banen op de tocht komen te staan. Postbodes gaan er in koopkracht 350 euro per maand op achteruit. Marktwerking, zo toont onderzoek aan, leidt ertoe dat er vooral geconcurreerd wordt op prijs – niet op kwaliteit. Ten koste van werknemers.”

Gesthuizen: “Een postbezorger zonder arbeidscontract kon zijn werk niet doen omdat hij met zijn kind naar het ziekenhuis moest. De man hoefde niet meer terug te komen. Op de Postmarkt, waar Nederland het nodig vindt om binnen Europa 3 jaar voor te lopen met de liberalisering, is de situatie schrijnend. Postbodes vliegen er aan de voorkant uit, maar worden aan de achterkant tegen slechtere voorwaarden weer binnengehaald. Met toestemming van dit kabinet, op stukloon.”

Met de FNV pleit de SP voor een stop op de verdere uitbreiding van marktwerking in de publieke sector. Er loopt momenteel een onderzoek naar de gevolgen ervan voor werknemers. Tot de uitkomsten bekend zijn is het volgens Gesthuizen onverantwoord om blind verder te gaan met de vermarkting. “De publieke zaak moet draaien om mensen en niet om winst. Het moet niet gaan om marktwerking, maar om mensenwerk.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top