www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

PvdA moet niet draaien maar nertsenfokverbod blijven steunen

12-10-2007 • SP-Kamerlid Krista van Velzen is verbijsterd over het uitgelekte voornemen van minister Verburg om de omstreden nertsenfok in stand te houden. De Kamer is juist bezig met de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel van de SP om een fokverbod te regelen. Het plan van de minister gaat lijnrecht in tegen het verkiezingsprogramma van de PvdA. “De PvdA moet vandaag duidelijk maken dat hier niet 180 graden gedraaid wordt,” zegt Van Velzen. “Hun geloofwaardigheid op het terrein van dierenwelzijn staat op het spel. Ik roep hun woordvoerder Waalkens, eerder Dierenbeschermer van het Jaar, op om dit voorstel vandaag nog af te schieten.”

De plannen van Verburg om de fok van 4 miljoen nertsen per jaar in Nederland in stand te houden, worden vanmiddag in het kabinet besproken. Van Velzen: “Daar moeten de PvdA-ministers duidelijk maken dat nóg een draai van 180 graden er niet in zit, na de gênante vertoning van afgelopen tijd rond het referendum. Het zou goed zijn als de PvdA-woordvoerder in de Kamer, Harm Evert Waalkens, vandaag nog glashelder maakt dat het voorstel voor de PvdA-fractie onacceptabel is. Hij zegt immers al jarenlang ronduit dat het commercieel houden van nertsen verboden moet worden.”

Eerder al stelde de Pvda samen met de SP dat het niet gaat om de grootte van de hokken, zoals bij kippen, maar om de vraag welke dieren je kunt houden en welke niet. Nertsen zijn solitair levende roofdieren en überhaupt niet geschikt om in een hok te leven, zo stelde de PvdA. Eerder werd het fokverbod van tafel geveegd, maar sinds vorige verkiezingen is een meerderheid in de Kamer voor een verbod – zolang tenminste de PvdA zich houdt aan haar verkiezingsbelofte.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
IN DE MEDIA
GISTEREN
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top