www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Surinaamse studenten weer welkom

11-10-2007 • De hoogte van de collegegelden voor Surinaamse studenten wordt weer gelijk aan die voor Nederlandse studenten. Dit heeft de minister toegezegd naar aanleiding van vragen van SP-Kamerleden Harry van Bommel en Renske Leijten.

Het vorige kabinet besloot studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) niet langer te financieren. Daardoor mogen onderwijsinstellingen de kostprijs vragen. Dat betekent vaak dat het collegegeld voor niet-Europese studenten vier tot zes keer over de kop gaat. Voor Nederlandse studenten geldt een wettelijk collegegeld van 1590 euro. Surinaamse studenten werden daardoor geconfronteerd met hoge collegegelden. Vanwege de speciale band tussen Suriname en Nederland vroegen Van Bommel en Leijten de minister de regels aan te passen. De minister heeft nu aangekondigd dat studenten uit Suriname geen hoger collegegeld hoeven te betalen dan Nederlandse studenten.

SP-onderwijswoordvoerder Renske Leijten is blij met het resultaat: “Het is hartstikke logisch dat Surinaamse jongeren die hier komen studeren hetzelfde bedrag betalen als Nederlandse studenten. We spreken immers dezelfde taal en hebben we een speciale historische band. Suriname wordt nu tot onze Europese Economische Ruimte gerekend en dat betekent dat zowel universiteiten als studenten tegemoet gekomen worden in de kosten.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top