www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Stop buitenlandse investeringen in Birma

27-09-2007 • De SP zal in het spoeddebat over de ontwikkelingen in Birma pleiten voor een embargo op alle buitenlandse investeringen in Birma. Woordvoerdster Krista van Velzen roept minister Verhagen van Buitenlandse Zaken op hiervoor Europese steun te zoeken: “Er moet nu een einde komen aan het in stand houden van deze regimes door bedrijven die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Nederland en de EU zijn tot nu toe veel te mild geweest voor dit misdadige regime.”

Birmese monniken en de Birmese bevolking zijn voor het eerst in jaren opnieuw in opstand gekomen tegen het militaire regime dat hun land al 45 jaar bestuurd. De militaire junta reageert momenteel met bruut geweld op het vredige protest. Om het regime te verwijderen roept de oppositie van Birma al jaren om een boycot van bedrijven die grof verdienen aan de dictatuur en deze dus ook in stand houden.

Het Burma Centrum Nederland en XminY Solidariteitsfonds startten in 2005 de Tank-geen-Total campagne, die werd gesteund door onder andere de ASN Bank, Both Ends, de Evert Vermeer Stichting, FNV, Milieudefensie, Novib, het Transnational Institute en de SP. De Franse oliemaatschappij Total is verreweg de grootste investeerder in Birma. Door haar investeringen in Birma houdt zij het militaire regime in het zadel. Van Velzen: “Total blijft nog steeds investeren in het regime, ondanks herhaalde oproepen en maatschappelijke protesten. Ik wil bij deze mensen in Nederland dan ook vragen de demonstranten in Birma te steunen – als ze dat al niet deden – en geen Total te tanken totdat dit bedrijf stopt met investeren in dit misdadige regime.”

Andere succesvolle acties richtten zich tegen de investeringen van onder andere Heineken, Sloggi, Triumph en IHC Calland.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top