www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Het milieu houdt niet op bij de grens

12-09-2007 • SP-Kamerlid Remi Poppe wil volgend jaar een eerlijkere Milieubalans. Het Milieu en Natuurplanbureau presenteerde dinsdag een rapport met de stand van zaken in Nederland en daar zit volgens Poppe precies de pijn. "Het Milieu en Natuurplanbureau rekent ons alleen maar de verbetering van het milieu in Nederland voor. Maar daarmee is het probleem de wereld nog niet uit, het wordt enkel verplaatst."

PoppeVolgens Poppe zijn de positieve cijfers in de Milieubalans over het afgelopen jaar vooral te danken aan het wegtrekken van de vervuilende industrie en de groei van de veel schonere dienstensector. De fabrieken verplaatsen zich naar de opkomende economieën als China, Brazilië en India. Die multinationals gaan daar gewoon verder met vervuilen van de lucht, het water en de bodem. Poppe: 'Daar komt bij dat ook veel van ons eigen afval over de grens verdwijnt. Verwerking vindt steeds meer over de grens plaats en veroorzaakt veel schade aan milieu en gezondheid. Het vorig jaar gedumpte gif in de Ivoorkust waar 15 doden bij vielen is nog maar een topje van de ijsberg."

Het Milieu en Natuurplanbureau stelt in haar Milieubalans vast dat de Nederlandse milieudoelen bij voortzetting van het huidige regeringsbeleid niet tijdig worden gerealiseerd. De consumenten krijgen daarvan de schuld omdat ze meer auto rijden en energie verbruiken. Poppe: 'Het ontbreekt in het milieubeleid aan maatregelen om grote energieverspillende auto's en niet-duurzame huishoudelijke apparatuur van de markt te weren. Dit kabinet zal dan ook zelf flink aan de bak moeten willen ze de gunstige lijn voortzetten.'

Voor een duurzamere en klimaatbewuste economie zet dit kabinet tot overmaat van ramp ook nog eens vol in op biomassa. Energieproductie met plantaardige producten moet de uitstoot van CO2 verminderen. De overschakeling naar biomassa zorgt echter voor een wereldwijde stijging van de voedselprijzen. 'Weinig reden tot optimisme dus, en weinig internationale solidariteit', zegt Poppe. "Hoeveel honger is onze overmatige energieconsumptie waard."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
COLUMN
IN DE MEDIA
GISTEREN
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top