www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Maak een einde aan verkapte drinkwaterbelasting

12-09-2007 • Het moet wettelijk geregeld worden dat drinkwaterbedrijven water tegen kostprijs leveren. Dit zal de SP voorstellen als de drinkwaterwet binnenkort in de Tweede Kamer wordt besproken. Vandaag werd bekend dat drinkwaterbedrijven in 2006 de winst met 30% zagen stijgen tot 242 miljoen euro. Mensen betalen daardoor 25 euro per jaar te veel.

Paulus JansenTweede Kamerlid Paulus Jansen: “De berichtgeving van vandaag maakt nog eens duidelijk dat de drinkwaterbedrijven winst maken om de dividenduitkering op te schroeven voor de gemeenten en provincies, die de aandeelhouders zijn. Eigenlijk is deze winst dus een verkapte belasting. Dat moet afgelopen zijn, water moet gewoon als publieke dienst tegen kostprijs geleverd worden.”

Op dit moment vindt er een schaalvergrotingsslag plaats bij de drinkwaterbedrijven. Daardoor is het aandelenbezit versnipperd bij veel gemeenten en provincies. Jansen: “Dit is een bedreiging voor de maatschappelijke controle van de bedrijven. Daarnaast is gebleken dat schaalvergroting niet tot lagere, maar juist tot hogere prijzen leidt. Daarom vindt de SP het verstandig om vast te leggen dat drinkwaterbedrijven niet meer dan ongeveer 500.000 aansluitingen mogen hebben. Dit is voor een goede maatschappelijke controle en fatsoenlijke drinkwaterprijzen de beste schaal.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top