www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Renske Leijten opent landelijk meldpunt studiekosten

20-08-2007 • Op de introductiemarkt voor studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen lanceert SP Kamerlid Renske Leijten vandaag een landelijk Meldpunt Studiekosten. Leijten: "Voor veel studies moeten extra materialen worden aangeschaft die vaak behoorlijk duur zijn. Ik wil graag weten wat studenten naast hun collegegeld kwijt zijn aan deze extra studiekosten. Ze vormen voor veel studenten een groot financieel probleem.'

Een student betaalt elk jaar een vast bedrag aan collegegeld of schoolgeld, dat is voor iedereen gelijk. Voor een studie moeten echter ook boeken, computerprogramma's en materialen worden aangeschaft. De kosten hiervan zijn per studie verschillend en worden niet vergoed door de overheid. Een student die Geschiedenis studeert moet jaarlijks honderden artikelen kopiëren en dat kost al snel 50 euro aan printkaarten. Een student Industrieel Ontwerpen moet voor veel geld tekenspullen kopen, een verplichte markerset kost alleen al 150 euro.

Renkse LeijtenLeijten: "De studiebeurs die studenten ontvangen is geen vetpot, ze moeten er onder collegegeld en de huur van betalen, en dus ook studiekosten. Ik krijg signalen dat juist door de hoge studiekosten veel studenten niet kunnen rondkomen. Ik wil graag meer inzicht krijgen in het huishoudboekje van een student. Als blijkt dat bij sommige studies de studiekosten structureel te hoog zijn, dan moeten die studenten een extra vergoeding krijgen." Leijten vroeg eerder aan minister Plasterk of hij bereid was de studiebeurs aan te passen aan de gestegen huurprijzen voor studentenkamers.

Studenten kunnen bij het Meldpunt studiekosten hun jaarlijkse kosten invullen. Leijten zal half september de resultaten bekend maken. De jongerenorganisatie van de SP, ROOD, zal actief naar studenten toegaan om ze te vragen hun kosten door te geven.

Het meldpunt wordt 20 augustus op de informatiemarkt van de introductieweek voor eerstejaars studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen gelanceerd. De informatiemarkt is te vinden op het universiteitsterrein en vindt van 16.00 tot 18.00 uur plaats.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top