www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Voorspelde problemen in kinderopvang worden werkelijkheid

13-08-2007 • De SP heeft opnieuw opheldering gevraagd aan het kabinet over de problemen rond de naschoolse opvang, nu blijkt dat er in de eerste schoolweek al grote tekorten zijn en dat de kwaliteit onder druk staat. Eerdere vragen van de SP werden nog niet beantwoord door verantwoordelijk staatssecretaris Dijksma (PvdA), hoewel dit al wel had moeten gebeuren. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: “Het is onacceptabel dat scholen worden opgezadeld met een onmogelijke taak. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en niet de problemen over de schutting gooien.”

Vorig jaar bepaalde een Kamermeerderheid dat scholen vanaf augustus dit jaar verantwoordelijk zijn voor het regelen van naschoolse opvang van kinderen. De SP stemde destijds tegen de motie waarin dit werd voorgesteld. Gesthuizen: “De problemen waar we toen voor waarschuwden, zijn nu werkelijkheid. Scholen krijgen het gewoon niet rond. Er worden zogenaamde BSO-boxen geplaatst, een soort kindercontainers waarin de opvang moet plaatsvinden, maar zelfs dat is niet voldoende om te voorkomen dat er een tekort aan plaatsen is. Bovendien berichtte de brancheorganisatie MOgroep vandaag dat er 8.000 gekwalificeerde extra leidsters in de opvang nodig zijn.”

De SP vindt het niet de schuld van de scholen dat zij er niet uitkomen. “Scholen en kinderopvangorganisaties doen hun best, maar vooral de scholen missen de tijd en ervaring om dit goed te regelen. Het is volgens ons een taak van de overheid om goede en betaalbare kinderopvang aan te bieden, scholen zijn niet opgericht om kinderen bezig te houden terwijl de ouders werken.”

Gesthuizen wil dat staatssecretaris Dijksma aangeeft hoe zij gaat zorgen dat de problemen op verantwoorde wijze worden opgelost. Ook wil de SP horen hoe zij de kwaliteit van de leidsters in de opvang wil garanderen. Gesthuizen wil voor het einde van de week antwoord van Dijksma.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top