www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Voer APK voor treinen in

24-01-2007 • Er moet een wettelijke APK voor treinen komen. Dit heeft SP-Kamerlid Emile Roemer vandaag voorgesteld aan staatssecretaris Schultz naar aanleiding van noodsignalen van de spoorvakbonden VVMC en FNV, die er vandaag op wijzen dat de onderhoudsachterstand van treinen door de nieuwe dienstregeling onverantwoord groot is geworden. Ook moet worden vastgelegd dat bij meldingen van gebreken onmiddellijke actie wordt ondernomen.

Het aantal gebreken waar de reiziger last van heeft neemt toe. Zelfs treinen met zware gebreken die tot ontsporingen kunnen leiden, rijden door. Doordat de inspecties hoofdzakelijke 's nachts plaatsvinden wordt over veel gebreken heengekeken. Roemer: "Er reden vorige week 300 treinen met gebreken rond. Dit leidt tot steeds meer onveilige situaties. De regering moet opkomen voor de veiligheid van de treinreizigers en onmiddellijk maatregelen nemen. Laten we niet wachten op ongelukken."

Roemer: "Door de fantastische toename van het aantal reizigers kan de NS het nauwelijks nog bijbenen. Er zijn meer treinen nodig en de druk op het spoor neemt toe. Spoorbeheerder ProRail past haar infrastructuur niet snel genoeg aan. Daarom is een onafhankelijk onderzoek naar de prestaties en samenwerking van deze twee bedrijven hard nodig. Tot die tijd moeten excessen voorkomen worden door weer serieus naar de machinisten en conducteurs te luisteren. Bovendien kan een APK er voor zorgen dat de kwaliteit van het materieel boven twijfel verheven is."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top