www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Vertrekbonus voor leraren is teken aan de wand

10-01-2007 • Docenten een vertrekbonus aanbieden om ze te kunnen werven is de omgekeerde wereld. Dat stelt SP-Kamerlid Nathalie de Rooij in een reactie op een persbericht uit de Volkskrant van woensdag 10 januari, waarin Hogeschool Saxion uit Enschede dit bekend maakt. De vertrekbonus houdt in dat sollicitanten een bonus in het vooruitzicht krijgen gesteld wanneer ze binnen enkele jaren weer opstappen. De Rooij: “Lesgeven is geen uitzendwerk. Een goede docent bouwt een band op met zijn leerlingen en staat er voor het vak. Niet voor een vertrekbonus.”

Nathalie de Rooij“Natuurlijk is het een probleem dat veel jonge docenten snel vertrekken uit het onderwijs of er niet eens aan beginnen”, aldus De Rooij. Dat is niet alleen bij hogescholen zo, maar in het hele onderwijs. Docenten een vertrekbonus geven om ze tijdelijk te lokken is een korte termijnoplossing die het echte lerarentekort niet oplost.”

Dat de Hogeschool dit probeert, is te begrijpen, maar tegelijk een duidelijk signaal aan de politiek dat er nu snel een oplossing moet komen voor het lerarentekort. De vertrekbonus is wat betreft De Rooij een teken aan de wand. “Om het vak aantrekkelijk te maken en te houden moet de docent weer kunnen meebeslissen over wat er in de klas gebeurt. Daarnaast moet er gezorgd worden dat ze kunnen doorgroeien in salarisschaal. Het is algemeen bekend dat dat voor veel jonge mensen een reden is om op den duur uit het onderwijs te vertrekken. Als je een doorgroei mogelijk maakt, investeer je in mensen en dat geeft de gewenste lange-termijn effecten. Dat is beter voor de leraar in spe en voor de leerling.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top