www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Politici in actie bij nucleaire basis Schotland tegen mega-investering in atoomonderzeeërs

08-01-2007 • SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft vandaag met parlementsleden uit diverse Europese landen een blokkadeactie uitgevoerd voor de Schotse marinebasis Faslane. De actie is onderdeel van een estafette die al ruim drie maanden duurt en wordt gehouden uit protest tegen de plannen van de Britse premier Tony Blair om voor 40 miljard pond (circa 60 miljard euro) nieuwe atoomonderzeeërs aan te schaffen.

Krista van Velzen houdt een toespraak voor de blokkade

“Dezelfde Tony Blair, die in Irak oorlog ging voeren zogenaamd in de strijd tegen massavernietigingswapens, koopt zelf voor een onvoorstelbare 60 miljard zulke wapens in,” zegt Krista van Velzen. “En dat in een land met zoveel werkloosheid en daklozen. Kernwapens zijn illegaal, heeft het Internationaal Gerechtshof vastgesteld.”

De Schotse marinebasis Faslane, thuishaven van vier Britse Trident atoomduikboten, werd vandaag geblokkeerd door een groep van acht Britse en Schotse parlementsleden en europarlementariërs. Krista van Velzen nam deel aan deze blokkade op uitnodiging van Britse en Schotse collega's van onder meer Labour, Scottish Nationalist Party, Scottish Socialist Party en Plaid Cymru. Van Velzen: “Binnen de Labourpartij is een sterke groep politici die helemaal niet zit te wachten op een dergelijke investering in massavernietigingswapens, maar die juist pleit voor het benutten van dit budget voor onderwijs, zorg en goede volkshuisvesting. Blijkbaar is Blair niet eens in staat zijn eigen mensen te overtuigen, laat staan dat de bevolking van Schotland overtuigd is van de noodzaak kernwapens te moderniseren in plaats van te ontmantelen.”

In het kader van de actie 'Faslane 365' worden gedurende 365 dagen door verschillende groepen blokkades opgeworpen voor de Britse marinebasis Faslane. Sinds 1 oktober 2006 werpen onder meer studenten, kerken, milieuactivisten, ontwikkelingsorganisaties, hoogleraren en vakbonden blokkades op bij de basis. Deze worden steeds door de politie opgebroken, tot nu toe werden 463 mensen gearresteerd. Vandaag was de beurt aan parlementariërs.

Van Velzen: "De meerderheid van de Schotten wil geen kernwapenduikboten in haar wateren. Toch wil Blair de hele atoomvloot moderniseren, zonder iets te doen aan de afbouw van het kernwapenarsenaal, waartoe het non-proliferatiegedrag verplicht. De Britten varen 24 uur per dag door de wateren van het noordelijk halfrond met massavernietigingswapens met een slagkracht van 400 keer de bom op Hiroshima, terwijl de Amerikanen hetzelfde doen op het zuidelijk halfrond. Met welke morele autoriteit kan het Westen dan nog een land als Iran of Noord-Korea aanspreken?"

"In Engeland begint de discussie over de kernwapens weer goed op gang te komen. In Nederland is het standaardantwoord op elke vraag over de NAVO-kernwapens op luchtmachtbasis Volkel dat hun aanwezigheid bevestigd noch ontkend kan worden. Het wordt tijd om ook hier eindelijk debat te voeren over de massavernietigingswapens in Nederland. De mening van de Nederlandse bevolking zou hierin zwaar moeten wegen."

De politici werden uiteindelijk door de politie in een arrestantenbus afgevoerd, enkele minuten nadat zij hun blokkade-actie voor de poort van de nucleaire basis waren begonnen. Diezelfde avond werden ze weer vrijgelaten.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top