www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Parlementair onderzoek martelen Iraakse gevangenen noodzaak

17-11-2006 • SP-Kamerlid Harry van Bommel wil een parlementair onderzoek over de berichten dat de Nederlandse militaire inlichtingendienst Iraakse gevangenen heeft gemarteld. De Volkskrant meldde dat deze mishandelingen in november 2003 plaats hadden in de provincie Muthanna waar Nederlandse troepen waren gelegerd.

Van BommelDe marechaussee was op de hoogte en wilde ook aangifte doen bij het Openbaar Ministerie. De toenmalige chefdefensiestaf Kroon heeft dat in doofpot gestopt. Dat is na het verloren filmrolletje van Srebrenica en de zaak Spijkers de zoveelste doofpotaffaire bij Defensie.

Op korte termijn moet de Tweede Kamer worden teruggeroepen om minister Kamp van Defensie aan de tand te voelen. Daarna moet de Kamer onmiddellijk een parlementair onderzoek instellen naar de wijze waarop Defensie instructies geeft over ondervraging en hoe daarbij wordt samengewerkt met Amerikanen en Engelsen. Dat probleem geldt niet alleen in Irak maar ook in Afghanistan waar nu een grote groep Nederlanders werkt.

Van Bommel: “Dit is schokkend nieuws en geeft de indruk dat Nederlanders zich aan dezelfde lelijke praktijken hebben schuldig gemaakt als de Amerikanen in de gevangenis Abu Graib. De onderste steen moet boven. Wist minister Kamp hier van? Waarom meldde hij dat niet? Het gaat hier om de positie van Nederland in de wereld en ook over de positie van Tweede Kamer als controleur. De marechaussee wordt als controleur geschoffeerd en de Tweede Kamer ook. De Kamer moet onmiddellijk hierover debatteren en een diepgaand onderzoek instellen.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
OPINIE
ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top